Agilityn pohjataidot

Kirjaudu sisään

[ihc-login-form]

Unohditko salasanasi?

[ihc-pass-reset]

AGILITYN POHJATAIDOT - verkkokurssi

Lämpimästi tervetuloa Agilityn Perustaidot-kurssille! Tämä kurssi soveltuu kaiken ikäisille ja tasoisille koirille ja ohjaajille. Kurssin tarkoitus on kehittää koirien taitoja agilityssä. Kokeneelle koirakolle voi kurssin harjoitusten myötä saada enemmän varmuutta lajiin ja ohjaajan ohjauksiin. Aloittelijalle kurssista saa hyvän pohjan lajiin, ja hyvä pohja tarkoittaa, että koiraa on helpompi jatkossa kouluttaa.

Kurssi on kaksiosainen ja tässä ensimmäisessä osassa käydään läpi yhdeksän ensimmäistä harjoitusta. Nämä yhdeksän harjoitusta koskevat perustaitoja ja kehonhallintaa ja kestää 6 viikkoa. Kurssin toisessa osassa käydään läpi estekohtaisia ja ohjauksiin liittyviä harjoituksia (ilmoittauduttava erikseen). Jokaisesta harjoituksesta löytyy video, jossa näytän miten harjoituksen voi tehdä. Teillä on mahdollisuus osallistua jokaiseen harjoitukseen kysymyksien ja keskustelun myötä.

 

Kurssin rakenne:

Ensimmäinen osa eli tämä kurssi:

1 osa: Perustaidot. Tässä käydään läpi erilaisia perustaitoja, joita jokaisen (agility) koiran tulee osata.

2 osa: Koiran kehonhallinta. Käydään läpi erilaisia kehonhallintaan liittyviä harjoituksia ja mitä kaikkea voi tehdä parantaakseen koiran lihashuoltoa.

 

 

Toinen osa eli tähän liittyvä jatkokurssi:

3 osa: Esteet. Tässä katsotaan miten erilaisia esteitä voi harjoitella ilman itse esteitä tai hallia.

4 osa: Ohjaaminen. Käydään läpi agilityn yleisimmät ohjaukset ja miten niitä voi opettaa koiralle.

5 osa: Kisaaminen. Tässä osassa käydään läpi kisaamiseen liittyviä asioita, miten voi valmistaa koiraa (sekä ohjaajaa)

kisaamiseen ja mitä kaikkea kannattaa huomioida. Tässä osassa ei ole mitään uusia tehtäviä.

 

HUOMIOI HARJOITUKSISSA:

Huom! Ihan nuoren pennun kanssa kannattaa muistaa, että liiallinen rasitus voi olla haitallista. Kaikki harjoitukset sopivat kyllä nuorelle pennulle, mutta harjoituksia ei kannata tehdä liian pitkään tai liian usein. Toki kontaktieste ja keppi harjoitukset ovat semmoisia mitä ei kannata tehdä ennen, kuin koiran kroppa on kehittynyt, eli vuoden tai puoltoista vuoden ikäisenä. On toki hyvä muistaa, että riippumatta onko koira nuori tai vanha, liian pitkät harjoitukset väsyttävät koiraa ja väsynyt eläin ei opi yhtä tehokkaasti. Muistakaa, että se on toistojen laatu, mikä ratkaisee eikä toistojen määrä.

 

Esittelyni

Olen Hannah Vihtonen ja vedän tämän kurssin. Olen suorittanut Eläintenkouluttajan Ammattitutkinnon vuonna 2015 ja harrastanut agilityä viimeiset 9 vuotta. Koirani on sileäkarvainen collie narttu Qapra, synt. 2004. Qapran kanssa aloitettiin agility harrastus yhdessä ja vuonna 2008 kilpailtiin ensimmäistä kertaa virallisissa agilitykisoissa. Vuonna 2011 saatiin SERT ja luokkavaihto 3-luokkaan, eli agilityn korkeimpaan kilpailuluokkaan. Vuonna 2013 Qapra jäi kilpailueläkkeelle ja vuoden 2016 alussa Qapra lopetti harrastuksen kokonaan nyt kun on jo enemmän ikää. Muita lajeja ollaan Qapran kanssa kyllä kokeiltu, mutta agility on ollut se meidän juttu.

 

Olen vetänyt erilaisia kursseja vuodesta 2011, mutta tämä on ensimmäinen verkkokurssini. Odotan innolla tämän kurssin vetämistä. Olen itse suorittanut pari verkkokurssia (juu, agility aiheisia 🙂 ja olen itse tykännyt kovasti. Toivottavasti tämä kokemus on teille yhtä miellyttävä.

 

Agilityä olen oppinut vuosien varrelta erilaisilta kursseilta ja lähteistä (lehdet, dvd:t, kirjat ja blogit). Haluan koko ajan oppia lisää, koska agilityssä on monta erilaista näkemystä, esim. miten ohjata. Huomioikaa että agility on kasvava laji, missä tuomarit lisäävät ratojen vaikeutta ja koirakoista tulee taitavampia, eli aina voi oppia uutta. Katson paljon agilityä koiran silmistä, miltä ohjaukset näyttää, mitä koiran täytyy tietää ennen tietyn esteen suorittamista jne.. Tämä on tärkeää, koska agility lajina on todella vaativa koiran keholle. Mitä enemmän huomioi koiran kehoa, sitä kauemmin koira säilyy ehjänä ja terveenä. Koiran hyvä lihaksisto ja kehonhallinta ovat minulle siis tärkeitä asioita.

 

Qapran lisäksi minulla on kaksi muuta koiraa mukana videoilla; Malin ja Nitro. Malin on äitini welsh corgi cardigan narttu, joka on syntynyt vuonna 2011. Malin treenaa aina silloin tällöin vähän agilityä huvin vuoksi. Malinin kanssa olen tehnyt paljon erilaisia harjoituksia, muita temppuja ja agilityä. Toinen koira, Nitro, on siskoni sileäkarvainen collie uros synt. 2012. Nitro on vasta aloittanut agility uransa, eli on tehnyt lyhyitä ratoja ja yksittäisiä esteitä.

 

Alla voitte esitellä itsenne ja koiranne ja kertoa miksi olette osallistuneet kurssille. Mitä odotatte kurssilta ja millaisia tavoitteita teillä on?

 

Tärkeää: ennen kurssin aloittamista

Lukekaa tämä osa huolellisesti ennen kurssin alkua!

 

Kurssin rakenteesta:

Oikealla on harjoitukset jaksoissa ja jakson perässä lukee milloin kyseinen jakso avataan.

 

Keskustelut:

Jokaisen tehtävän kohdalla jokainen osallistuja voi kommentoida tehtävää tai kysyä aiheeseen liittyviä asioita. Vastaan teidän kysymyksiin, eli jos on jotain mitä on mielestänne epäselvää, niin kysykää pois. Voitte hyvin vastata toistenne kysymyksiin, muistakaa että verkkokurssista saa eniten irti, jos jaetaan ideoita ja näkemyksiä.

 

Etiketti:

Kun kommentoitte jotain sivuilla, muistakaa kunnioittaa toisten näkemyksiä ja ideoita. Eli muiden haukkuminen ja tylyjen kommenttien kirjoittaminen ei ole sallittua. Toista mieltä saa toki olla, mutta olkaa asiallisia!

 

Harjoituksista

Muistakaa, että nämä kaikki harjoitukset tulee olla koiralle hauskoja tehdä. Mitä enemmän koira nauttii näistä harjoituksista, sitä enemmän vauhtia sillä tulee olemaan, myös agilityradalla. Eli muistakaa kannustaa ja kehua koiraa!

 

On hyvä jättää kaikki kieltämiset pois, jotta koira voi tehdä harjoitukset hyvällä itsevarmuudella. On hyvä muistaa, että joka kerta kun kielletään, koiran itsevarmuus tehtävässä kärsii, ja epävarma koira ei pysty samalla tavalla nauttimaan harjoituksista ja tekemään samalla innolla kuin koira, joka saa positiivista palautetta tekemisestään eli kehuja ja palkkaa.

 

On pari harjoitusta, missä on hyvä käyttää etäpalkkaa, joka tarkoittaa sitä, että harjoituksen jälkeen koira vapautetaan palkalle, joka on etäällä ohjaajasta. Näitä harjoituksia ajatellen on todella tärkeää tehdä pohjaharjoitukset, niin että koiralla on itsehillintää, jotta ohjaaja voi jättää palkan odottamaan ilman, että koiraa tarvitsee kieltää. Jos tehtävä on koiralle vaikea, on hyvä käyttää etäpalkkana sellaista palkkaa, mikä koiran mielestä ei ole yhtä hyvää kuin se, mitä ohjaaja tarjoaa omasta taskusta. Eli muistakaa mikä on koiralle palkitsevaa ja mikä ei. Esimerkiksi oman koiran kanssa käytän paljon lelua etäpalkkana, ja vaikka Qapra lähtisi ilman lupaa lelulle, minun ei tarvitse kieltää, koska tiedän, että vaikka Qapra ottaisi lelun suuhun, se ei ole sille yhtä palkitsevaa kuin se, että leikitään yhdessä. Eli vaikka Qapra pääsee lelulle, niin kauan, kun ei leikitä yhdessä, se ei ole sille riittävän palkitsevaa. Toki koiraa voi kutsua takaisin, jos se lähtee palkkaa päin ja luoksetulo on varma.

 

On hyvä, että ennen kuin aloitatte tehtäviä, mietitte mikä on palkitsevaa juuri teidän koiralle. Mikä on koiralle todella palkitsevaa? Mikä on vähemmän kiinnostava palkka? Esimerkiksi Qapran kanssa agilityharjoituksissa paras palkka on iso pehmeä pallo, joka kestää vetoleikkejä, tai lihaisa nami. Muut vetolelut ovat myös kivoja. Tennispallo ei ole yhtä palkitsevaa, koska tennispallolla vetoleikki ei ole mahdollista ja vinkulelut eivät kiinnosta yhtään. Eli harjoituksissa, missä palkka täytyy jättää odottamaan, voisin Qapran kanssa käyttää tennispalloa etäpalkkana ja vetolelua taskussani, niin että se palkitsevampi asia on minulla. Toki kun koira edistyy, voidaan myös häiriönä käyttää sitä parasta palkkaa, mutta silloin koiralla on oltava todella hyvä itsehillintä. On hyvä suunnitella harjoitukset niin, että koiralla on mahdollisuus onnistua. Muistakaa, että jokainen koira on erilainen, ja tämän takia on tärkeää tietää mikä toimii parhaiten teidän oman koiran kanssa.

 

Jokaiseen harjoitukseen voi lisätä häiriöitä, kun koira tietää mitä pitää tehdä. Häiriönä voi toimia muut koirat, namit, lelut tai muita ihmisiä. Jos pystyy harjoittelemaan ulkona, toimii hajut ja äänet myös häiriönä.

 

Huom! Harjoituksissa ei kannata edetä liian nopeasti eteenpäin. Moni näistä harjoituksista ovat koirilleni tuttuja, eli olen hyvin voinut edetä nopeasti eteenpäin, ja kuvannut yhden tehtävän yhden päivän aikana. Tämä sen takia, että tiedän, että koirani osaavat harjoituksen riitävän hyvin. Videot ovat siis apuna teille niin, että näette miten harjoitusta voi harjoitella ja miltä se näyttää. Toistoja kannattaa tehdän enemmän kuin mitä videoilla tulee esiin. Videoissa ei myöskään näy meidän taukoja. Eli muistakaa pitää taukoja treenien välissä. Näin koira saa hetken levätä ja sillä on helpompi taas keskittyä seuraavaan treenisessioon.

 

Koska videokuvaaminen vaati enemmän tilaa, olen eniten kuvannut harjoituksia samassa huoneessa. Jos vaan mahdollista, kannattaa heti alusta asti yleistää käytöstä ja harjoitella eri paikoissa. Eli esimerkiksi eri huoneissa. Tai jos siihen ei ole mahdollisuus, niin samassa huonessa, mutta niin että harjoitus tehdään erilaisiin suntiin, esimerkiksi ensimmäisen treenikerran ikkunaa päin, toisella ikunnasta poispäin. Näin koira oppii alusta asti suorittaa tehtävän aina samalla tavalla riippumatta ympäristöstä ja tilanteesta.

 

Kaikki harjoitukset tehdään käyttämällä palkkaa, jotta koira saadaan tarjoamaan käytöstä enemmän. Kaikissa harjoituksissa on aina parempi, jos koira itse keksii mitä halutaan sen tekevän. Esimerkiksi käyttämällä naksutinta voidaan helposti kertoa koiralle, mitä se tekee oikein ennen kuin palkataan. Naksutin on siis ehdollistettu koiralle niin, että koira tietää naksautuksen tarkoittavan, että palkkio on tulossa. Naksutin on hyvä, koska sen avulla voidaan tarkemmin korostaa sitä, mitä toivotaan koiran tekevän. Voi hyvinkin käyttää myös ääntä tai sanaa, joka toimii samalla tavalla kuin naksutin. Videoissa tulen käyttämään merkkisanaa ”good”, ”jess” sanaa sekä naksutinta. Naksutin on kaikille koirille tuttu, ja ne tietävät, että naksautuksen kuultuaan ne tekivät juuri jotain oikein. ”Good” sanaa käytän Qapran kanssa, ja se toimii Qapran kanssa samalla tavalla kuin naksutin. ”Jess” sana kaikilla koirilla tarkoittaa, että ne tekivät jotain oikein, ja siitä voi saada palkan. Eli ”jess” sana on tapani kehua ja korostaa, että tykkäsin käytöksestä, mutta en välttämättä palkkaa siitä. Kun naksautan naksuttimella tai käytän ”good” sanaa, palkkaan aina, vaikka olisin vahingossa korostanut väärää käytöstä.

 

Jokainen käyttää tottakai omaa tyyliä eli naksutin, houkuttelu tai jotain siitä välistä, mutta pakotteet ja rankaisut jätetään kokonaan pois. Näiden harjoitusten on tarkoitus olla koiralle hauskoja!

 

Kaikki harjoitukset (pois lukien kontaktiesteet ja pujottelu) sopivat myös pennulle tai nuorelle koiralle. Kun harjoitellaan pennun tai nuoren koiran kanssa, on todella tärkeää, ettei rasita koiraa liikaa, eli harjoitukset pidetään todella lyhyinä. Moni pentu ja nuori koira hyppii ja kiipeää paljon lenkillä jos niille on siihen mahdollisuus, mutta se, että sitä harjoitellaan on ihan eri asia. Kun koira tekee niitä omasta tahdostaan, sillä on mahdollisuus lopettaa jos haluaa ja toistoja on vain pari. Jos koiran kanssa harjoitellaan, niin toistoja tulee niin monta, että se rasittaa koiran kehoa ihan eri tavalla.

 

Koulutustavat

Pari sanaa koulutustavoista niin, että kaikki tietää jatkossa mistä puhun.

Naksutin tuli jo esille, mutta tarkennan vielä mistä on kyse. Naksutin on siis apuväline koulutuksessa josta tulee ´naks´ ääni kun sitä painaa. Naksuttimen voi helposti ostaa eläinkaupoista, niitä löytyy monta erilaista. Naksuttimen tarkoitus on siis olla apuväline koulutuksessa, eli naksuttimen tarkoitus ei ole korvata palkkaa. Kun naksutin otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön, sitä ehdollistetaan koiralle niin, että kultuaan naksautuksen, koira tietää, että palkka on tulossa. Eli alussa naksautetaan, jonka jälkeen annetaan koiralle palkka. Kun tätä on tehty riittävän monta kertaa, voidaan ottaa naksutin mukaan harjoitteluun. Harjoittelussa naksuttimesta on hyötyä, koska naksautuksen avulla voidaan korostaa koiralle mitä se on tekemässä oikein. Näin voidaan opettaa koiralle asioita niin, että koira itse keksii harjoituksen idean. Eli jos esimerkiksi halutaan opettaa koiralle katsekontaktia, voidaan jäädä odottamaan, että koira tarjoaa käytöstä, eli tässä katsekontaktia. Heti kun koira ensimmäisen kerran vilkaisee ohjaajan silmiä päin, naksutetaan, jolloin koira tietää, että siitä se saa palkan. Riippuen mitä ollaan opettamassa, voidaan koiralta aina vaatia enemmän ja enemmän. Esimerkissä voidaan parin toiston jälkeen naksauttaa vasta sitten kun koiralla on ollut katsekontaktin sekunnin ajan. Näin voidaan pienillä, mutta koiralle selkeillä, askelilla lähestyä meidän koulutustavoitetta. Naksutin on tehokas koska sillä voi nopeasti kertoa mistä palkataan. Naksuttimen sijasta voi myös käyttää sanaa tai ääntä, joka on opetettu ja toimii samalla tavalla. Jos naksuttimen kanssa opettaa koiralle käytöksen ilman houkuttelua ja purkamalla tehtävä pieniin tavoitteisiin, kutsutaan sitä sheippaamiseksi.

 

Jotkut harjoitukset voidaan tehdä targetin tai kohteen avulla. Targetti on alusta tai muu kohde, johon koira tulee koskea kuonollaan tai tassullaan. Targetti on sis opetettu koiralle ennestään niin, että koira tietää mitä targetin kanssa kuuluu tehdä. Esimerkki targetista on kosketuskeppi. Eli kepin päädyssä on pallo, mihin koira tulee koskea kuonollaan. Kun koira näkee kepin, se tietää, että sitä kannattaa koskea. Targetti voi olla apuna koulutuksessa jos halutaan harjoitella etäisyyttä tai halutaan ohjata koiraa tiettyyn paikkaan. Yksi kätevimmistä targeteista on kuononkosketus käteen. Eli koira opetetaan tökkimään kuonolla ohjaajan käteen. Tämä on todella tehokas targetti, koska se on aina mukana ja siitä on paljon apua. Käytän sitä itse esimerkiksi lämmittelyssä ennen agilitytreenejä tai jos haluan koirani siirtyvän tiettyyn paikkaan.