Jakso 1 – Palkkaaminen

PALKKAAMINEN

Palkka ja palkan suunta muokkaavat paljon koiran käytöstä. Esimerkkinä voidaan ottaa palkkaaminen eteenpäin vastaan palkka annettuna kädestä. Palkka, joka aina ilmestyy koiran edellä, saa koiran katsomaan eteenpäin, kun taas palkka kädestä annettuna saa koiran helposti kääntymään ohjaajaa päin, riippumatta harjoituksesta.

Koska agilityssä on tärkeää, että koira katsoo eteenpäin ja keskittyy esteisiin, palkkaaminen eteenpäin vahvistaa koiran liikettä ja on sillä tavalla tehokkaampi. Koira, joka koko ajan tarkistaa omistajalta, että onko palkka tulossa, voi todennäköisemmin törmätä esteeseen tai lukea estevälin väärin.

Kun itsehillintä on koiralle tuttua, etäpalkan käyttäminen on paljon helpompaa. Radalla etäpalkka on palkka, joka on odottamassa koiraa viimeisen esteen jälkeen, esim. namialusta tai lelu. Eteen-käskyllä voi helposti kertoa koiralle, että se saa lähteä eteenpäin palkan luo. Tämä on hyvä, jos koira esim. palkataan nameilla ja namien heittäminen eteenpäin on vaikeaa hallin tai kentän alustaa ajatellen.

Palkan voi siis heittää eteenpäin niin, että koiran suunta eteenpäin vahvistuu. Jos palkkana käytetään lelua, on helppoa heittää lelu. Jos koiralle nami palkka on parempi, voidaan toki heittää nami eteenpäin, niin kauan kuin alusta ja koira sen sallii. Koiralla, joka jää paljon haistelemaan alustaa, namin heittäminen voi pahentaa haistelemista. Toinen keino namin kanssa on laittaa nami esim. pieneen pussiin ja heittää pussi eteenpäin. On myös olemassa leluja mihin voi piilottaa nameja, näitäkin voi käyttää.

Jos haluaa palkata omasta taskusta, kannattaa huomioida miten, milloin ja mistä palkkaa. Jos kyseessä on viimeinen este, on hyvä jatkaa omaa liikettä eteenpäin, jotta koira ei heti viimeisen esteen hypättyään käänny ohjaajaa päin. Eli liikettä voi jatkaa eteenpäin viimeisen esteen ohi ennen kuin palkkaa. Näin koira oppii, että palkka tulee aina suoraan viimeisen esteen ohi ja tällä tavalla koiralla on vauhtia loppuun asti.

Jos palkataan keskellä rataa (riippumatta palkasta), niin kannattaa miettiä mitä haluaa palkata? Jos harjoitellaan esimerkiksi keppejä (missä halutaan, että koiralla on keskittyminen eteenpäin), palkataan eteenpäin. Jos harjoitellaan ohjauksia ja halutaan palkata esimerkiksi valssi-ohjauksesta, palkataan koiraa siihen suuntaan, minne valssi on menossa.