Jakso 2 – Tehtävä 5: Tasapainoilu

TEHTÄVÄ 5: KEHONHALLINTA – KAIKKI NELJÄ TASSUA TASAPAINOINOTYYNYLLÄ

Hyvä tasapaino on eduksi agilitya harrastavalle koiralle. Ilman hyvää tasapainoa hypyt ja käännökset vauhdissa voivat olla haastavia. Tasapainotyynyllä seisominen voi olla hyvinkin haastavaa koiralle ja on samalla hyvä lihastreeni.

Tähän harjoitukseen voi käyttää ihmisille tarkoitettu tasapainotyynyä tai -lautaa. Näitä voi hyvin ostaa hyvin varusteluista päivittäistavarakaupoista, halpakaupoista tai urheiluliikkeistä. On myöskin olemassa koirille suunnattuja tasapainotyynyjä, jotka ovat tehty kestämään koiran kynsiä. Selailemalla nettiä löytyy varmaankin jokaiselle sopiva tasapainoalusta. Minulla on tasapainotyyny ja lauta ostettu päivittäistavarakaupasta ja ne ovat kestäneet hyvin ja käytän molempia taspainoharjoitteluun.

 

HARJOITUKSEN ALOITTAMINEN:

Ennen kuin aloittaa, on hyvä opettaa koira laittamaan kaikki neljä tassua korokkeelle. Tasapainolautaa voi hyvinkin käyttää, jos sen saa tuettua niin hyvin, ettei se liiku. Tai jos se ei ole mahdollista (esimerkiksi tasapainotyynyllä), voidaan käyttää toista ja tukevaa koroketta. Tukeva alusta voi olla esimerkiksi ylösalaisin oleva pesuvati tai tukeva laatikko.

Kun meillä on tukeva ja turvallinen koroke, voidaan opettaa koiraa laittamaan kaikki neljä tassua korokkeelle. Korokkeen on siis oltava sen verran iso, että koira helposti saa kaikki neljä tassua sen päälle. Jos koira on pieni ja alusta iso, se ei todellakaan haittaa, se on vaan helpompi opettaa. Jos koiralla ei ole paljon kokemusta samankaltaisista harjoituksista, on hyvä aloittaa nollasta. Tämä tarkoittaa, että palkataan koiraa alussa jo siitä, että se katsoo koroketta päin. Kun koira kiinnostuu enemmän ja enemmän korokkeesta, voidaan palkata vasta, kun koira ottaa askeleen koroketta päin. Seuraavaksi voidaan palkata, kun koira koskee korokkeeseen, joko kuonollaan tai tassullaan (myös vaikka se tekisi näin vahingossa).

Nyt kun koroke on koiralle tuttu, voidaan opettaa sille, että on vieläkin kannattavampaa, jos laittaa tassut korokkeelle. Ensimmäinen kriteeri on siis yksi tassu korokkeelle, eli vaaditaan että koira laittaa yhden tassun korokkeelle ennen kuin palkataan. Jos koira jää palkkaamisen jälkeen korokkeelle, on hyvä palkata uudestaan ja sillä tavalla vahvistaa sitä, että koira pysyy korokkeella. Ja jos koira tässä vaiheessa nostaa toisen tassun korokkeelle, kannattaa kehua ja palkata runsaasti. Voidaan myös tässä vaiheessa jäädä odottamaan ja katsoa mitä koira tarjoaa seuraavaksi; nostaako koira toisen etutassun korokkeelle (jos koira ei ole nostanut tassunsa korokkeelle palkkaamisen aikana) tai ehkä koira yrittää nostaa takajalkansa korokkeelle. Jos koira tarjoaa seuraavan tassun, palkataan taas reilusti. On alussa hyvä palkata heti, kun koira kokeilee laittaa takatassunsa korokkeelle, vaikka koira epäonnistuukin. Jos koira aina palkan välissä nostaa seuraavan tassun korokkeelle ja onnistuu saamaan kaikki neljä tassua mukaan, voidaan palkata runsaasti ennen kuin annetaan koiralle lupa poistua. Tämän jälkeen aloitetaan uudestaan, palkataan taas ensimmäisestä tassusta jne.

Jos koira taas poistuu korokkeelta aina namin saadessaan, jäädään odottamaan, että koira taas tarjoaa samaa käytöstä, eli palkataan taas vain yhdestä tassusta. Kun koira innokkaasti tarjoaa yhden tassun, vaaditaan, että koira laittaa kaksi tassua korokkeelle ennen kuin palkataan. Seuraavat kriteerit ovat kolme tassua ja sitten kaikki neljä. Edellinen tapa on vähän tehokkaampi, varsinkin jos on koira, joka ei ole aiemmin tehnyt harjoituksia, missä sen itse tulee tarjota erilaisia käytöksiä. Jos palkataan korokkeella, voi se auttaa koiraa jäämään korokkeelle.

Palkan ensimmäisestä tassusta voi jättää pois, kun koira innokkaasti lähestyy koroketta ja nopeasti tarjoaa toisen tassun. Pikkuhiljaa voidaan palkata vasta, kun koira on saanut kaikki neljä tassua korokkeelle. Kun tämä sujuu hyvin, kokeillaan tasapainotyynyllä tai – laudalla.

 

ITSE TASAPAINO HARJOITUS

Kun ensimmäistä kertaa harjoitellaan tasapainotyynyllä tai – laudalla, on hyvä aloittaa alusta ja taas pari kertaa vain palkata yhdestä tassusta, sitten kahdesta, kolmesta ja vasta sitten kaikista neljästä. Jos haluaa, niin voi toki vaikeuttaa harjoitusta asteittain. Jos koira on herkkä tai jännittää liikettä paljon, on hyvä aloittaa niin, että alusta ei liiku paljon, ja vähitellen lisätään vaikeutta, koiran ehtojen mukaan. Jos harjoittelee tasapainolaudalla, voidaan hyvin tukea sitä joka kerta kun harjoitellaan tai aina kun aloitetaan harjoitus.

Muistakaa alussa pitää tasapainotreenit lyhyenä! Tasapainoilu voi olla hyvinkin rasittavaa koiran kropalle, jos se ei ole aiemmin tehnyt vastaavia harjoituksia. Eli koiran ei tarvitse alussa seistä kauan tasapainotyynyllä tai – laudalla ja toistoja ei tarvitse tehdä enemmän kuin viisi. Vasta sitten kun koiran kroppa on tottunut harjoitukseen, voidaan lisätä kestoa vähän. Aina kannattaa pitää toistot vähäisenä, ideana ei ole uuvuttaa koiran lihaksia, vaan kuntoilla.

Jos koira on iso tai sillä on todella vaikeaa seistä kaikilla neljällä yhdellä tasapainotyynyllä tai laudalla, voidaan aina harjoitella kahdella tyynyllä tai laudalla, niin että koira seisoo etutassuilla yhdellä tyynyllä/laudalla ja takatassut toisella. Tällä tavalla on myös helpomi säätää harjoitusta koiralle sopivalle tasolle; jos tasapainotyynyt ovat lähempää toisiaan, on tehtävä koiralle vaikeampi. Jos käyttää kaksi tasapainoalustaa, tai jos koira on sen verran pieni, että sillä on helppo ongelmitta seistä normaalikokoisella alustalla, voidaan vaikeutta myös lisätä pyytämällä koira tekemään erilaisia temppuja. Esimerkki tempuista voisi olla tassujen nostaminen, eli koira seisoo kaikilla neljällä tasapainotyynyillä ja nostaa yhden tassun. Toinen esimerkki on pyytää koiraa vaihtamaan asentoaan tasapainotyynyillä, eli esimerkiksi seisoma asennosta maahan. Näin koira täytyy tehdä enemmän työtä ylläpitääkseen tasapainonsa.