Jakso 2 – Lämmittely ja loppuverryttely

Lämmittely ja loppuverryttely

On hyvä muistaa, että mitä paremmin huolehditaan koiran lihaksista ja kropasta, sitä kauemmin meillä on koirakaveri, jonka kanssa harrastaa ja viettää aikaa. Osa hyvää lihashuoltoa on lämmittely ennen treenejä ja loppuverryttely treenien jälkeen. Koira, jolla on kylmät lihakset, on paljon alttiimpi vammoihin. Ja vamman hoitaminen maksaa paljon enemmän ja vie enemmän aikaa, kuin kunnon lämmittely ja loppuverryttely.

Jokainen luo oman tavan lämmitellä, mutta tässä on pari asiaa mitä on hyvä muistaa. Lämmittelyn alussa on hyvä liikuttaa koiraa ravissa niin, että lihakset aktivoituvat. Kun koira on hetken saanut liikkua reippaasti, voidaan lämmitellä juoksemalla. Hyvä idea on yhdistää ohjaustreenejä ja juokseminen yhteen, eli harjoitella ohjaajan liikkeen seuraamista, käännöksiä ja ohjauksia samalla, kun lämmittelee. On hyvä, jos lämmittely myös sisältää spurtteja, pysähdyksiä ja tiukkoja käännöksiä, kaikkia mitä koiran tulee tehdä radallakin. Tekemällä näitä erilaisia liikkeitä, varmistetaan, että kaikki tarvittavat lihakset on lämmitelty ennen suoritusta. Ennen treenejä on hyvä tehdä kehonhallinta harjoituksia, missä koira itse venyttelee. Esimerkkejä tällaisista harjoituksista on:

Etutassut ohjaajan päällä/takajaloilla seisominen

Tässä asennossa koira pääse venyttelemään omaa kroppaansa. Tätä voi joko opettaa koiralle naksuttimella tai namilla ohjata koiraa seisomaan takajaloillaan.

Kaikki neljä tassua laatikkoon

Tämä harjoitus on jo tuttu ja kätevä tapa vähän aktivoida lihaksia ennen treenejä. Laatikko on oltava suhteellisen pieni koiran nähden niin, että koira tekee työtä saadakseen kaikki neljä tassua laatikkoon.

Leikkiasento

Tämä on hyvä venyttely asento ja sen voi opettaa naksuttimella tai namilla ohjata koiran makuuasentoon ja palkata ennen kuin koira laskee takaosansa.Idea on siis että koiran takaosaa jää ylös ja etuosa on makuuasennossa, niin kuin koira olisi leikkimässä toisen koiran kanssa. Helpointa on jäädä odottamaan, että koira tarjoaa makuuasennon ja ennen, kuin koira ehtii laskea takaosaa palkataan. Ei siis kannata käskyttää koiraa maahan, koska silloin tuhotaan jo opetettu käsky.

Kumarrus + pää ylöspäin

Tässä harjoituksessa koira saa venytellä niska- ja selkälihaksiaan. Koiran voi opettaa kumartumaan käskystä, käyttämällä targettia (esimerkiksi kosketuskeppi tai kuonokosketus käteen) tai ohjaamalla namilla. On hyvä tehdä pari toistoa kumarrusta ja pari toistoa niin, että koiralla on kuono ylöspäin. Idea on siis, että koira kumartuu laittamalla pään etujalkojen väliin tai venyttää niskaa ylöspäin niin, että kuono on suoraan ylöspäin.

Taivutuksia

Näitä liikkeitä voi tehdä targetin (esimerkiksi kosketuskeppi tai kuonokosketus käteen) kanssa tai namilla ohjaten. Tässä on tarkoitus, että koira venyttelee sivuttais liikkeillä. Kuonon voi ohjata niin, että se on etujalan kohdalla, kylkien, mahan, takajalan ja hännänjuuren kohdalla. Ja muistakaa tehdä harjoitus molempiin suuntiin. Muistakaa koiran rakenne, eli koiran, jolla on lyhyt selkä, on vaikeampi taipua samalla tavalla kuin pitkäselkäinen koira.

TÄRKEÄÄ HUOMIOITAVAA YLLÄ OLEVISSA HARJOITUKSISSA

Huom! Kaikki nämä harjoitukset on tehtävä rauhallisesti!! Ja jos koiran kanssa ei ole aiemmin tehty vastaavia harjoituksia, on hyvä aloittaa varovaisesti tekemällä vain pari toistoa.

On toki olemassa paljon muita venyttely harjoituksia mitä voidaan tehdä ennen treenejä, tässä oli vain pari esimerkkiä.

Loppuverryttely on hyvä tehdä ennen kuin koiran lihakset jäätyvät, eli heti treenien jälkeen. Loppuverryttelyssä voi tehdä pari toistoa spurtteja, pysähdyksiä ja käännöksiä ennen kuin siirtyy rauhallisempiin liikkeisiin. Rauhallisia liikkeitä on esimerkiksi ravaaminen ja käveleminen. Myös tässä voi tehdä venyttely harjoituksia, missä koira itse saa venytellä kroppaansa. Muistakaa, että loppuverryttely on yhtä tärkeää kuin lämmittely.

Koiran lihakset kylmenevät kymmenessä minuutissa, eli on hyvä myös omien vuorojen välissä antaa koiran kävellä. Jos siihen ei ole mahdollisuus, voidaan tehdä kehonhallintaharjoituksia niin, että koiran lihakset pysyvät lämpimänä suorituksien välissä.