Jakso 2 – Tehtävä 7: Neljä tassua laatikkoon

TEHTÄVÄ 7: KEHONHALLINTA – KAIKKI NELJÄ TASSUA LAATIKKOON

Toinen hyvä tasapaino ja tassukoordinaatio harjoitus on pyytää koira laittamaan kaikki neljä tassua koriin, laatikkoon, purkkiin tai kulhoon. Mitä pienempi purkki, sitä vaikeampi harjoitus on.

On hyvä aloittaa niin, että koira onnistuu. Eli alussa kyseessä voi olla pahvilaatikko, joka on yhtä pitkä kuin koira. Näin rakennetaan koiralle varmuutta harjoitukseen, kun sillä alussa on suurempi mahdollisuus onnistua. Korin/purkin reunat on hyvä olla matalia, niin että koira pystyy itse tasapainoilemaan, miten sille sopii parhaiten.

On tärkeää, että laatikon reunat eivät ole teräviä ja laatikon pohja ei ole liukas. Jos koira satuttaa itsensä, voi olla hyvinkin vaikeaa saada koiran tekemään harjoitusta uudestaan. Koiran turvallisuus on aina tärkeintä!

 

HARJOITUKSEN ALOITTAMINEN

Eli aloitetaan niin ison laatikon kanssa, että koiralla ei ole ongelmia laittaa kaikkia neljää tassua siihen. Laatikko vaihdetaan pienempään, kun koira on onnistunut riittävän monta kertaa. Laatikon kokoa voi pienentää niin paljon kuin haluaa ja niin paljon, kun on koiralle fyysisesti mahdollista. Koiran tulisi silti aina pystyä seisomaan laatikossa ilman, että tassut ovat vinossa tai niin, että koiran täytyy seistä omien tassujen päällä. Jos koira menettää tasapainonsa syystä tai toisesta ja tassu on vinossa, voi käydä huonosti. Tämänkin takia laatikon reunat on oltava matalat, niin että koira voi nopeasti tarvittaessa ottaa askeleen haluamaansa suuntaan tasapainon säilyttämiseksi.

Tässäkin harjoituksessa voidaan palkata niin, että koira voi joko jatkaa harjoitusta siihen mihin jäi, tai aloittaa kokonaan uudestaan. Eli jos koira laittaa tassun laatikkoon, voidaan joko palkata niin, että tassu jää laatikkoon ja heti palkan saatuaan koira voi kokeilla laittaa toisenkin tassun laatikkoon. Tai sitten voidaan palkita niin, että kun koira on laittanut yhden tassun laatikkoon, sen tulee poistua laatikosta kokonaan ja aloittaa uudestaan laittamalla yhden tassun laatikkoon saadakseen palkan. On makuasia, miten haluaa palkata ja molempia tapoja voi käyttää. Jos koiraa jännittää, on parempi palkata poispäin.

Aloitetaan tämä harjoitus niin, että palkataan heti, kun koira liikkuu laatikkoa päin. Tätä voi tehdä pari kertaa ja palkata joka kerta, kun koira tulee laatikon lähelle. Palkan voi hyvinkin heittää laatikkoon, niin että koira ottaa askeleen laatikkoon saadakseen namin. Jos laatikko syystä tai toisesta on koiran mielestä jännittävä, on parempi palkata laatikosta poispäin. Kun koira on riittävän kiinnostunut laatikosta, jäädän odottamaan, että koira laittaa yhden tassun laatikkoon. Ensimmäistä kertaa kun koira laittaa tassunsa laatikkoon, palkataan runsaasti joko niin, että koira jää seisomaan yksi tassu laatikossa tai heittämällä nami poispäin.

Jos nami heitetään laatikosta poispäin, palkataan taas heti kun koira on laittanut yhden tassun laatikkoon. Kun koira innokkaasti laittaa yhden tassun laatikkoon, voidaan nostaa kriteeriä ja vaatia, että koira laittaa kaksi tassua laatikkoon ennen kuin palkataan. Kahdesta tassusta palkataan niin kauan, kunnes koira reippaasti laittaa kaksi tassua laatikkoon. Seuraavat kriteerit ovat kolme ja sitten neljä tassua laatikkoon. Jos koira harjoituksien aikana tekee enemmän kuin vaaditaan, esimerkiksi jos vielä palkataan vain kahdesta tassusta ja koira päättääkin kiivetä kokonaan laatikkoon, kannattaa palkata reilusti ja kehua kunnolla. Tästä on hyvä jatkaa taas palkkaamalla heti, kun koira laittaa kaksi tassua laatikkoon. Jos koira taas heti seuraavalla toistolla taas suorittaa paremmin, esimerkiksi kaikki neljä tassua laatikkoon, voidaan jatkaa niin, että palkataan vain silloin, kun koira laittaa kaikki neljä tassua laatikkoon, eli voidaan siirtyä eteenpäin koulutuksessa, jos koira on valmis siihen.

Kun palkataan niin, että koira jää seisomaan yhdellä tassulla laatikossa, voidaan palkan jälkeen jäädä odottamaan, mitä koira tekee seuraavaksi. Jos koira laittaa toisen tassun laatikkoon, palkataan oikeasta valinnasta ja jäädään taas odottamaan, jos koira yrittää laittaa kolmannen ja neljännen tassun laatikkoon. Tällä tavalla voidaan aika nopeasti

saada koira laittamaan kaikki neljä tassua laatikkoon. Koiraa voi palkata vähän enemmän, jos se onnistuu laittamaan kaikki neljä tassua laatikkoon, ja sen jälkeen pyytää, että koira poistuu laatikosta, niin että voidaan aloittaa alusta. Jos koira taas ottaa tassun laatikosta heti, kun on saanut ensimmäisen palkan, palkataan taas heti, kun koira laittaa tassun takaisin laatikkoon. Myös jos koira jää vain odottamaan, että jotain tapahtuu, voidaan pyytää, että koira poistuu laatikosta. Tästä voidaan taas vaatia, että koira laittaa yhden tassun laatikkoon ennen kuin palkataan. Ei haluta, että koira jää liian kauan odottaman, niin että se turhautuu tai kiinnostus koulutukseen loppuu. Eli jos koira jää turhan pitkään vain odottamaan, että jotain tapahtuu, on hyvä tehdä harjoitus vähän helpommaksi, esimerkiksi palkata siitä, että koira liikkuu laatikkoa päin.

 

KESTOA LAATIKOSSA OLOON

Kun ollaan tultu niin pitkälle, että koira osaa laittaa kaikki neljä tassua laatikkoon, voidaan harjoitella kestoa. Halutaan siis, että koira hetken pitää kaikki neljä tassua laatikossa. Alussa kestoa voi harjoitella palkkaamalla tiheästi vaikkapa viisi kertaa peräkkäin ennen kuin annetaan koiralle luvan poistua laatikosta. Näin koira oppii, että käytös on kannattavaa ja että tarkoitus ei ole saada yksi nami, jonka jälkeen voi poistua. Seuraavalla kerralla voidaan taas palkata pari kertaa peräkkäin, vaikka yhden tai kahden sekunnin välein. Tästä on helppoa koko ajan vähän lisätä aikaa palkan välissä, ja samalla saada kestoa käytökseen. Muistakaa silti, että harjoituksen tarkoitus ei ole, että koira osaa seistä minuutteja laatikossa. Halutaan ihan vaan saada koira pysymään laatikossa, kunnes palkataan. Kun ollaan niin pitkällä, että meillä on suhteellisen pieni laatikko ja koira oikeasti tekee työtä pysyäkseen laatikossa, aikaa ei kannata olla enemmän kuin kymmenen sekuntia, jos edes niin paljon.

Mitä enemmän koira tekee tällaisia harjoituksia, sitä nopeammin se tulee tarjoamaan erilaisia käytöksiä. Eli voi hyvinkin olla, että koira nopeasti ymmärtää mitä siitä vaaditaan. Jos koira nopeasti tarjoaa käytöstä, ei kannata jäädä liian kauan paikallaan palkkamaan samaa asiaa, vaan jatketaan eteenpäin ja vaaditaan vähän enemmän. Tämä harjoitus muistuttaa vähän edellistä harjoitusta, missä opetettiin koiraa laittamaan kaikki neljä tassua korokkeelle ja jos se opetettiin hyvin koiralle voi olla, että koira todella nopeasti ymmärtää tämänkin harjoituksen.

Tästä sitten voidaan vaihtaa pienempään ja pienempään laatikkoon. On helpointa vaihtaa laatikkoa treenisession välissä. Eli tehdään esimerkiksi viisi ensimmäistä toistoa samalla laatikolla mitä käytettiin alussa ja pienen tauon jälkeen vaihdetaan vähän pienempään. Tämä voi helpottaa koiraa ymmärtämään mitä siltä vaaditaan. Kun vaihdetaan pienempään laatikkoon, voidaan myös pari ensimmäistä kertaa aloittaa niin kuin alkuharjoituksissa, eli palkataan ensiksi vain yhdestä tassusta jne.. Tämä on hyvä tehdä joka kerta, kun vaihdetaan pienempään laatikkoon. Pienempään laatikkoon kannattaa vaihtaa vasta sitten, kun koira on onnistunut edellisen kanssa eli kun koira ongelmitta laittaa kaikki neljä tassua laatikkoon ja pystyy pitämään ne siinä, kunnes saa palkan.