Jakso 2 – Tehtävä 6: Peruuttaminen korokkeelle

TEHTÄVÄ 6: KEHONHALLINTA – PERUUTTAMINEN KOROKKEELLE

Kun koira on oppinut peruuttamaan, voidaan lisätä haastetta. Peruuttamalla korokkeelle (tai rappusissa), koiran täytyy nostaa takajalkojaan vieläkin enemmän onnistuakseen.

On hyvä aloittaa matalalla korokkeella, jotta koiran mahdollisuus onnistua on mahdollisimman suuri. Suosittelen, että ensimmäinen koroke on vaikkapa tyyny. Tyyny joustaa ja on pehmeä, eli vaikka koira peruuttaisi suoraan siihen kiinni nostamatta jalkojaan (mikä on todennäköistä), koira ei säikähdä tai satuta itseään. Muistakaa, että jotkut koirat voivat olla todella herkkiä, varsinkin tassujensa suhteen. Pehmeä koroke joustaa, eli todennäköisyys siihen, että koira onnistuu, on myös suurempi.

On hyvä käyttää koroketta, joka pysyy hyvin paikallaan, eikä liiku, kun koira yrittää nostaa tassunsa siihen. On myös helpompi, jos koira on jo aiemmin harjoitellut samalla alustalla, ettei korokkeen pinta ole koiralle ihan uusi. Jos korokkeen pinta on koiralle täysin uusi ja kyseessä on koira, joka aina vähän jännittää uusia asioita, vaikuttaa tämä koiran suoritukseen.

Toinen asia mitä voi tehdä ennen tätä harjoittelua, jotta se olisi koiralle helpompi, on harjoitella peruuttamista erilaisilla pinnoilla. Eli sisällä voi pyytää koiran peruuttamaan lattialta matolle ja ulkona vaikkapa asfaltilta nurmikolle. Näin koira oppii, että materiaali tassujen alla voi muuttua ja ettei siitä kannata hermostua. Ja kun otetaan koroke mukaan, koiraa ei häiritse se, että korokkeella mahdollisesti on erilainen pinta kuin lattialla.

 

HARJOITUKSEN ALOITTAMINEN TYYNYLLÄ

Aloitetaan siis tyynyllä. Tyyny asetetaan suhteellisen lähelle, eli nyt ei ole tarkoitus harjoitella etäisyyttä. Eli tyyny laitetaan niin lähelle, että parin askeleen jälkeen koira voi ottaa ensimmäisen askeleen korokkeelle. Ensimmäinen palkka tulee heti, kun koira osuu takatassulla tyynyyn. Tässä on hyvä jäädä odottamaan, että koira tarjoaa peruuttamista uudestaan, eli ottaa seuraavan askeleen tyynylle. Kun koira on peruuttanut tyynylle niin, että kaikki tassut ovat tyynyllä, voidaan pyytä koira takaisin alkupisteeseen ja aloittaa uudestaan. Pari kertaa vielä voidaan palkata heti, kun koira ottaa ensimmäisen askeleen korokkeelle. Kannattaa seurata koiraa ja jos koira peruuttaa innolla korokkeelle, voidaan vaikeuttaa tehtävää. Jos koira vielä on vähän epävarma, kannattaa vielä palkata heti, kun koira ensimmäistä kertaa osuu tassulla tyynyyn.

 

VAIKEUTA HARJOITUSTA

Kun koira innokkaasti peruuttaa kokonaan tyynylle, voidaan lisätä vaikeutta. Jatketaan vielä pehmeän korokkeen kanssa, mutta lisätään korkeutta. Korkeutta voi lisätä käyttämällä paksumpaa tyynyä tai laittamalla kaksi tyynyä päällekkäin (niin tukevasti kuin mahdollista). Nyt kun korkeutta on tullut lisää, voidaan pari ensimmäistä kertaa taas palkata siitä, että koira peruuttaa ja laittaa ensimmäisen tassun korokkeelle. Kun tämä sujuu hyvin niin, että koira peruuttaa kokonaan tyynylle ongelmitta, voidaan seuraavaksi harjoitella toisenlaisten korokkeiden kanssa.

Kun ensimmäistä kertaa käytetään kovaa koroketta, on hyvä, jos koroke ei ole kovin korkea. Ensimmäinen koroke voi hyvinkin olla kirja. Ja samalla tavalla asetetaan kirja suhteellisen lähelle alkupistettä, ettei koiran tarvitse peruuttaa metrejä ennen kuin osuu korokkeeseen. Taas palkataan heti, kun koira ensimmäistä kertaa osuu takatassullaan korokkeeseen. Koska harjoitus on jo tuttu koiralle, voidaan nopeasti vaatia koiralta se, että peruuttaa kokonaan kirjan päälle tai sen yli, riippuen kirjan ja koiran koosta.

 

VAIHDA KOROKETTA

Samalla tavalla kuin tyynyn kanssa, lisätään korkeutta, esimerkiksi laittamalla kaksi kirjaa päällekkäin tai käyttämällä jokin muu koroke, esimerkiksi pesuvati ylösalaisin käännettyä. Ja jos koira vielä on vähän epävarma, voidaan taas palkata heti, kun koira kokeilee nostaa takatassunsa korokkeelle. On hyvä alussa palkata siitä, että koira kokeilee ja epäonnistuu, koska se on jo askel oikeaan suuntaan ja palkkaamalla varmistetaan, että koira kokeilee uudestaan. Kun koira pari kertaa on onnistunut osua tassulla korokkeeseen, palkataan jatkossa vain, kun koira onnistuu laittamaan yhden tassun kokonaan korokkeelle. Kun koira ongelmitta peruuttaa ja laittaa yhden takatassun korokkeelle, voidaan seuraavaksi vaatia, että molemmat takatassut ovat korokkeella ennen kuin palkataan. Seuraava kriteeri voi olla, että koira peruuttaa ylös korokkeelle kokonaan, niin että kaikki tassut ovat korokkeella ennen kuin palkataan. Toki jos koroke on niin pieni tai koira niin iso, että kaikki neljä tassua korokkeella ei ole mahdollista, voi koira myös peruuttaa alas korokkeelta, niin että ainoastaan etutassut jäävät korokkeelle.

Jos korokkeelle peruuttaminen on helppoa koiralle, voidaan kokeilla, miten koiralta sujuu peruuttaminen rappusissa tai ylämäessä. Olen nähnyt koiria, jotka osaavat peruuttaa niin, että takajalat päätyvät seinälle. Eli mielikuvitus on rajana! Muistakaa vain, että harjoitusten on oltava turvallisia koiralle, eli vaatikaa koiriltanne vain sellaisia harjoituksia, mitä koira fyysisesti pystyy tekemään. On olemassa rotuja, joiden rakenne voi olla este siihen, että opetetaan koiraa esimerkiksi peruuttamaan seinää vasten.