Jakso 2 – Tehtävä 4: Peruuttaminen

TEHTÄVÄ 4: KEHON HALLINTA - PERUUTTAMINEN

Monilla koirilla takaosan hallinta on älyttömän vaikeaa. Agilityssä takaosan käyttö on taas erittäin tärkeää; koiran tulee ponnistaa jokaiselle hyppyesteelle takajaloillaan ja puomi sekä keinu ovat kapeita esteitä, missä on riski, että koira putoaa esteeltä, jos ei tiedä miten hallita takaosaa.

Peruuttaminen on todella hyvä kehonhallintaharjoitus, joka parantaa koiran takaosan käyttöä. Kun peruuttaminen tasaisella alustalla sujuu hyvin, voi tehtävää vaikeuttaa pyytämällä koiraa peruuttamaan epätasaisella alustalla, rappusissa tai ylös korokkeelle.

Niin kuin kaikissa kehonhallintaharjoituksissa, on parasta antaa koiran tehdä ne itsenäisesti. Näin saadaan paras tulos. Jos namilla ohjataan, voidaan kyllä saada koira peruuttamaan, mutta koira voi keskittyä niin paljon namiin, ettei se hahmota, mitä se on tekemässä kroppansa kanssa. Antamalla koiralle mahdollisuus tehdä harjoitukset itsenäisesti, koiran täytyy oikeasti miettiä, mitä se on tekemässä.

Huom! Jos koira ei ole aiemmin tehnyt paljon harjoituksia missä se itse keksii mitä siltä vaaditaan, kannattaa aloittaa helpoimman harjoituksen parissa. Näitä kehonhallinta harjoituksia ei tarvitse tehdä samassa järjestyksessä missä ne on tänne laitettu. Eli jos luulette, että koiralle on helpompi tarjota käytöstä, missä se laittaa tassun korokkeelle, kuin lähteä peruuttamaan, kannattaa tehdä koiralle helpoin harjoitus ensimmäiseksi.

 

HARJOITUKSEN ALOITTAMINEN

Peruuttamisen opettamisessa on helpointa, jos koira on naama ohjaajaan päin. Muistakaa pitää namit valmiina, niin että voi nopeasti palkata, kun koira tekee oikein. On hyvä, jos namit ovat sellaisia, mitä voi helposti heittää ja alusta sellainen, että koiran on helppo havaita namit. Palkka on hyvä joko heittää tai ojentaa koiran etutassujen väliin tai taakse. Jos palkataan kädestä niin, että koiran täytyy ottaa askel ohjaajaa päin, palkan suunta ei vahvista haluttua käytöstä, eli peruuttamista. Jos halutaan, että koira taas tulee lähemmäs meitä toiston jälkeen, kannattaa ensin palkata peruuttamisesta ja sen jälkeen pyytää koira takaisin lähemmäs meitä joko käskyllä tai namilla. Voidaan myös palkkaamisen jälkeen jäädä odottamaan, että koira tarjoaa käytöstä uudestaan niin, että koira koko ajan peruuttaa meistä poispäin. Tällä tavalla koira peruuttaa jo pidemmän matkan alusta asti, vaikka saakin palkan jokaisen askeleen välissä.

Kun ensimmäistä kertaa aloitetaan peruuttamisen opettaminen, kannattaa kriteeri (eli se mitä koiralta vaaditaan) olla vain yksi askel taaksepäin. Heti kun koira ottaa ensimmäisen askeleen taaksepäin, palkataan joko heittämällä tai ojentamalla namin koiran etutassujen väliin. Naksutinta voi käyttää, niin että on helpompi tarkalleen kertoa koiralle mistä palkka tulee. Naksutetaan, kun koira on ottamassa ensimmäisen askeleen taaksepäin, jonka jälkeen palkataan koiran etutassujen väliin/taakse. Jos naksutin ei ole tuttu (koiralle tai ohjaajalle), voidaan myös ihan kehumalla kertoa koiralle, että se tekee harjoituksen oikein. Eli kehutaan heti, kun koira ottaa yhden askeleen taaksepäin, jonka jälkeen palkataan.

 

PIENENNÄ TARVITTAESSA VAATIMUSTA

Jos koiralle on todella vaikeaa tarjota yhtään mitään tassujen kanssa, kannattaa alussa palkata joka kerta, kun koira liikuttaa yhtäkin tassua, riippumatta suunnasta. Ja kun koira enemmän ja enemmän liikuttaa tassujaan, aletaan palkata vain niistä askelista, jotka koira ottaa taaksepäin.

Kannattaa tehdä riittävän monta toistoa palkaten vain yhdestä askeleesta taaksepäin. Toistojen määrä riippuu koiran kokemuksesta ja miten innokkaasti se tarjoaa käytöstä. Koiralla, joka on aiemmin tehnyt vastaavia harjoituksia tai osaa omatoimisesti tarjota erilaisia käytöksiä, alle kymmenen toistoa voi olla riittävä määrä. Koira, joka on epävarma mistä on kyse ja joka ei ihan heti tarjoa käytöstä, vaatii enemmän toistoja, jopa yli kaksikymmentä. Toiveena olisi, että koira innokkaasti ja suhteellisen nopeasti tarjoaa käytöstä. Seuratkaa oman koiranne tekemistä ja vaatikaa enemmän vasta, kun näette että koira onnistuu enemmän kuin epäonnistuu.

 

LISÄÄ VAIKEUTTA HARJOITUKSEEN

Kun yksi askel taaksepäin sujuu hyvin, voidaan nostaa kriteeriä kahteen askeleeseen. Eli tässä vaiheessa vaaditaan koiralta kaksi askelta taaksepäin ennen kuin palkataan. Kun koira ottaa ensimmäisen askeleen taaksepäin, jäädään tällä kertaa odottamaan parempaa suoritusta (kaksi askelta). Heti kun koira kokeilee ottaa toisen askeleen taaksepäin, palkataan reilusti. Jotta koira haluaa kokeilla käytöstä uudestaan, yhden askeleen ottamisen taaksepäin on oltava koiralle kannattavaa, eli palkitsevaa. Kannattaa siis kyllä panostaa ensimmäiseen kriteeriin. Toki jos jäädään liian kauan harjoittelemaan yhtä kriteeriä, voi askel seuraavaan kriteeriin olla todella haastava, koska koira on voinut oppia, että käytös on vain yksi askel taaksepäin.

Kun koira ottaa kaksi askelta innokkaasti taaksepäin, voidaan vaatia, että koira ottaa kolme askelta taaksepäin. Näin voidaan jatkaa harjoittelua; vaaditaan aina yksi askel enemmän. Toinen tapa (mikä voi olla paljon helpompi kuin askeleiden laskeminen) on etäisyyden lisääminen. Eli askelten määrän sijasta vaaditaan, että koira peruuttaa tietyn etäisyyden. Eli kun koira peruuttaa kolme neljä askelta taaksepäin, voidaan kriteeriksi ottaa tietty etäisyys. Etäisyys alkuun harjoituksissa voisi olla; 15cm, 30cm, 40cm, 50cm, 75cm, 1m. Toki välit kannattaa säätää koiran koon mukaan. Tätä voi harjoitella vaihtelevalla välillä, voidaan siis harjoitella etäisyyttä niin, että ensin vaaditaan 15cm, sitten 30cm, taas 15cm, sitten 40cm, ja viimeiseksi 30cm. Vaihtelemalla etäisyyttä voidaan helpommin saada koira peruuttamaan innokkaasti. Jos etäisyyttä koko ajan lisätään ja lisätään, voi koira lopettaa tekemisen, koska siitä tulee epävarma, kun tehtävä vaikeutuu ja vaikeutuu. Kun harjoitellaan etäisyyttä, niin voidaan esimerkiksi teipillä merkata ne etäisyydet, mitä halutaan harjoitella. Näin on helpompi treenien aikana, koska silloin voidaan vain keskittyä koiraan.

Miten pitkälle koira peruuttaa on ihan kiinni teistä. Voi esimerkiksi tähdätä siihen, että koira peruuttaa niin kauan, kunnes palkataan tai annetaan toinen käsky tai siihen, että koira aina peruuttaa kaksi metriä.