Jakso 2 – Tehtävä 9: Tassujen nostaminen

TEHTÄVÄ 9: KEHONHALLINTA – TASSUJEN NOSTAMINEN

Tämän harjoituksen idea on opettaa koiraa nostamaan tassujaan yksi kerrallaan. Tässä harjoituksessa meillä on apuna pieni este, jonka yli koiran tulee kävellä. Este on hyvä olla suhteellisen kapea, ainakin alussa. Tämä harjoitus on todella helppo tehdä myös lenkillä, jos on mahdollisuus liikkua metsässä, missä on kaatuneita puita ja risuja.

Kuten aiemmin, kannattaa aloittaa harjoitus niin, että se on helppoa koiralle, eli korkeutta esteessä on vain sen verran, että koiran täytyy nostaa jalkojaan vain vähän. Hyvä korkeus esteelle on koiran ranteen korkeus. Kun koira tietää mitä tehdä, voidaan pikkuhiljaa lisätä korkeutta.

Esteenä voi esimerkiksi käyttää aurauskepin, joka on ohut ja kevyt, tai muuta vastaava. Kun lisätään vaikeutta tai alussa kun este on matala, voidaan myös käyttää jotain leveämpää. Itselläni on esimerkiksi rautakaupasta ostettu muoviputki, joka on sahattu puolikkaksi. Toinen vaihtoehto on pahvilaatikko, missä on matalat reunat.

HARJOITUKSEN ALOITTAMINEN

Aloitetaan siis sellaisella esteellä, että koiralle on helppo nostaa jalat esteen yli. Jos koira jo alussa koko ajan tiputtaa tai osuu esteeseen, on hyvä aloittaa matalammalla. Näin saadaan koira onnistumaan ja oppimaan nostamaan jalkojaan kunnolla. Eli jos koira osuu esteeseen tai hyppää sen yli, ei kannata palkata, koska se ei ole harjoituksen idea. Tässä harjoituksessa voi itse olla missä on helpointa, eli voi olla koiran edessä, vieressä jne.

Tässäkin harjoituksessa on hyvä jatkaa eteenpäin palkan jälkeen. Eli alussa, kun palkataan ensimmäisestä askeleesta, palkataan niin, että koiran ei tarvitse liikkua minnekään ja niin, että palkan jälkeen koira voi ottaa seuraavan askeleen. Niin kuin muissakin harjoituksissa, aloitetaan palkkaamalla jo ensimmäisestä askeleesta. Tämä harjoitus on periaatteessa sellainen, että voi jatkossakin aina palkata vain yhdestä tassusta, eli tässä ei ole tarkoitus opettaa kestoa.

Eli aloitetaan niin, että koira on riittävän lähellä estettä (jos koira tulee vauhdilla, on se koiralle heti paljon vaikeampi onnistua). Kun koira ottaa ensimmäisen askeleen estettä päin, voidaan palkata koiraa, niin että koira tietää, että este on osa harjoitusta. Heti, kun koira ottaa ensimmäisen askeleen esteen yli, palkataan, ja jäädään odottamaan, että koira nostaa toisenkin etutassun esteen yli. Muistakaa että yksi tassu kerralla! Jos koira nostaa toisen tassun esteen yli kun sitä palkataan edellisestä askeleesta, se ei haittaa. Voi olla koiralle vaikeaa jäädä seisomaan niin että toinen etu- tai takatassu jää esteen toiselle puolelle ja niin kauan kuin koira ei hypi, vaan nostaa tassujaan erikseen, on se ihan sallittavaa. Kun on palkattu toisesta tassusta, jäädään odottamaan, että koira ottaa ensimmäisen takatassun esteen yli, palkka, ja sen jälkeen jäädään odottamaan viimeistä askelta. Jos este ja tila sen sallivat, voidaan pyytää koiraa kääntymään ja tekemään harjoituksen uudestaan toiseen suuntaan.

Koiralle tehtävä voi olla vaikea, koska koira hyppää helposti esteen yli, varsinkin takatassuilla. On siis hyvä palkata jokaisen askeleen välissä, niin että yksittäiset askeleet ovat koiralle kannattavia. Jos koira tekee virheen, on parasta saada koiran aloittamaan alusta. Jos koira tekee virheen uudestaan ja uudestaan, olisi hyvä tehdä harjoituksia matalammalla esteellä. Jos koiralla on taipumus tehdä tehtävän juosten siitä läpi, voidaan palkitsemalla maahan auttaa koiraa tekemään harjoituksen rauhallisemmin.

KORKEUTTA ESTEELLE

Korkeutta voidaan lisätä suhteellisen nopeasti. Tässä harjoituksessa voi hyvinkin vaihdella korkeutta jokaisen treenin välissä. Korkeutta voi myös vaihdella matalasta korkeaan ja päinvastoin. Kaikilla koirilla on maksimi korkeus, mikä on niille mahdollista. Ei kannata lähteä kokeilemaan mahdottomia! Hyvä maksimikorkeus esteelle on korkeus lattiasta koiran rintaviivalle.

Toinen tapa lisätä vaikeutta on lisätä esteiden määrää. Silloin korkeus ei ole se tärkein asia! Eli yhden esteen sijasta, voidaan käyttää esimerkiksi kolmea erikorkuista estettä ja taas palkata joka kerta, kun koira ottaa yhden askeleen esteen yli. Kotona esimerkiksi esteinä voi toimia kaksi tai kolme aurauskeppejä eri korkeuksilla, tai pahvilaatikko missä on yksi aurauskeppi laitettu laatikon keskelle sivuttain vinosti. Toinen vaihtoehto on tikapuut, jotka ovat laitettu maata pitkin niin, että koiran tulee astua jokaiseen väliin. Myös metsässä voi helposti harjoitella samaa käyttämällä kaatuneita puita esteinä ja sielläkin voi olla enemmän kuin yksi este.