Jakso 2 – Tunne omaa koiraasi

TUNNE OMAA KOIRAASI

 

Ennen kuin aloitetaan itse harjoituksien kanssa, käydään vähän tarkemmin läpi, miten voi huomioida oman koiran kropan käyttöä arkielämässä.

Tärkein asia on tuntea oman koiran kehoa, eli miten koira normaalisti liikkuu ja käyttää kroppaansa? On paljon helpompi huomata mahdollisia ongelmia, jos ensin tiedetään mikä on koiralle normaalia. Ensimmäinen asia mihin voi kiinnittää huomion arkielämässä, on koiran liike. Miten koira liikkuu lenkillä; reippaasti ravaten vai peitsaten? Ja miten koira liikkuu, kun se on vapaana? Onko liike samanlainen kuin hihnassa kävellen, vai onko koiralla enemmän vauhtia eteenpäin. Koira voi liikkua hyvin erilaisella tavalla hihnassa kuin vapaana ja tämä on hyvä huomioida, kun seuraa koiran liikkeitä. On hyvä seurata koiran liikkeitä jokaisella lenkillä niin, että mahdollinen muutos nähdään ajoissa. Ja muistakaa myös, että erilaiset tapahtumat, treenit tai uusi ympäristö voi vaikuttaa paljon koiran tapaan käyttää kehoaan. Toinen asia mitä lenkillä voi huomata on se, miten suorassa koiran kroppa on, kun se kävelee. Moni varmaankin tietää sen, että jos hihna on oikealla puolella, koiran takaosa on (takaa katsottuna) etuosan vasemmalla puolella ja päinvastoin. Tämä on ihan normaalia. Mutta jos koiralla aina on takaosa etuosan vasemmalla tai oikealla puolella, voi olla, että koira aina kävelee samalla tavalla esimerkiksi välttääkseen kipua. Kun koira liikkuu vapaana, sen kuuluu kulkea kroppa suorana, eli etu- ja takaosa on samassa linjassa.

 

MISSÄ ASENNOSSA KOIRA NUKKUU

Toinen asia on koiran asento, kun se nukkuu. Esimerkiksi nukkuuko koira aina niin, että selkäranka on kääntynyt samaan suuntaan? Ja nukkuuko koira aina samassa asennossa? Jos koira aina nukkuu samassa asennossa, voi se olla merkki siitä, että koiralla on jotain kipuja. Ja välttämällä niitä kipuja, koira aina päätyy samaan asentoon, koska toinen asento voi olla kivulias. Eli on hyvä laittaa muistiin tai jopa kirjoittaa ylös, miten koira nukkuu, kun sillä on tilaa itse valita, ja miten selkäranka esimerkiksi kääntyy, kun koira makaa tietyssä asennossa.

Niin kuin ihmisillä, koirilla on yksi sivu vahvempi kuin toinen. Eli jokaisella koiralla on helpompi tehdä käännös joko vasempaan tai oikeaan. Tämä ei tarkoita sitä, että yksi puoli pitäisi olla toista hallitsevampi, vaan sitä, että liike sujuu paremmin siihen suuntaan. Tätäkin voi huomioida, kun seuraa koiran tapaa käyttää kehoaan.

Koiran kroppaa voi myös hellästi hieroa, jotta tietää miltä koiran lihakset tuntuvat ja millainen rakenne koiralla on. Koira jolla on lihaskipuja, voi reagoida ohjaajan kosketukseen esimerkiksi kääntämällä päänsä kipeää kohtaa päin tai niin, että lihakset ”hyppivät” kosketuksen alla. Tämä voi olla herätyskello siitä, että koiralla on jotain kipuja. Käymällä koiran kehon läpi voi myös löytää mahdollisia patteja tai haavoja. Käyn ennen treenejä aina läpi Qapran kropan ja olen sillä tavalla huomannut esimerkiksi haavan tassussa, joka muuten olisi ollut vaikea havaita hiekkaisella alustalla ja koiralla, joka on niin innostunut, että haava tassussa ei sitä häiritse.

 

MITEN MAHDOLLISEN KIVUN VOI HUOMATA

Kaikkia pieniä asioita on hyvä huomioida. Jos koiralla on kipuja, pyrkii se välttämään kipua käyttämällä muita lihaksia tai kehon osia enemmän. Tämä voi taas vaikuttaa siihen, että koira ei seiso suorassa, liikkuu epätasaisesti tai kääntyy aina samaan suuntaan. Tässä on totta kai tärkeää se, että kun seurataan koiran liikkeitä tai kropan käyttöä, koiran tulee tehdä asiat vapaaehtoisesti. Kun koiralta pyydetään jotain, voi hyvinkin olla, että vaikutetaan siihen, miten koira siinä tilanteessa kroppaansa käyttää. Totta kai voi huomata myös koiran tavasta tehdä meidän pyytämistä asioista mahdollisia muutoksia. Esimerkiksi istuuko koira yhtä nopeasti alas kuin aina? Peruuttaako koira yhtä suoraan kuin aina? Jne.

Totta kai joskus tämä muutos on niin pieni, ettei sitä välttämättä huomaa. Tämän takia säännöllinen käynti fysioterapeutilla tai hierojalla on hyvä, koska he tuntevat mahdolliset jumit ja kivut.

Myös monipuolinen liikunta on osa lihashuoltoa. Kun koira liikkuu epätasaisessa maastossa, esimerkiksi metsässä, se käyttää lihaksiaan toisella tavalla kuin tasaisella alustalla, esimerkiksi asfaltilla. Tämän takia monipuolisesta liikunnasta on hyötyä, koska lihakset aktivoituvat eri tavoilla.

Se että koira pääsee kävelemään, ravaamaan ja laukkaamaan on todella tärkeää. Niin kuin kaikilla, eläimillä ja ihmisillä, koiran lihakset eivät kehity, jos koira ei pääse niitä käyttämään. Eli koira, joka pääsee harvoin juoksemaan täyttä vauhtia eteenpäin, ei välttämättä pysty suorittamaan agilityrataa vauhdikkaasti, koska se ei ole päässyt kehittämään tarvittavia lihaksia.