Kirjaudu sisään
[ihc-login-form]
Salasana unohtunut?
[ihc-pass-reset]
TERVETULOA ETSI HAJU- verkkokurssille!
Tällä verkkokurssilla harjoittelemme tietyn hajun esimerkiksi kanttarelli sienen etsintää käskystä ja teemme myös harjoitusta vahvistavaa erottelua tyhjien purkkien avulla. Kurssin suorittamiseen tarvitset naksuttimen, muutaman erilaisen kannellisen purkin mihin saa tehtyä reikiä kanteen sekä runsaasti pieniksi pilkottuja herkkuja. Naksuttimen saat isommista ruokakaupoista tai lemmikkiliikkeistä ja hajupurkkeina käy hyvin pesty pilttipurkki tai pieni hillopurkki, jonka kanteen saat tehtyä useita reikiä.
Yhdellä treenikerralla voit tehdä koirasi edistymisestä riippuen 1-2 vaihetta, jottei harjoituksia tule tehtyä liian paljon ja koira näin ollen kyllästy. Yhdellä treenikerralla voit tehdä esimerkiksi 5-10 toistoa ja pitää hetki taukoa ja tehdä sama määrä uudelleen. Seuraa koirasi jaksamista ja etene harjoituksissa sen mukaisesti.
Kurssin materiaalit ovat oikeassa reunassa harmaina linkkeinä.
Hauskoja treenihetkiä!
MIKSI OPETAMME SHAPING TEKNIIKALLA
Käytämme harjoituksissa shaping-tekniikkaa, joka tarkoittaa sitä, että koira itse tarjoaa käytöksiä, joita vahvistamalla etenemme kohti haluttua tavoitetta. Koiraa ei siis ohjata millään tavalla, vaan koira itse keksii harjoituksen jokaisen eri vaiheen. Ideana on, että koirasi käyttää itse päätään – sitä ei siis neuvota millään tavalla. Näin toimimalla koirasi kuluttaa tehokkaasti energiaa miettimällä itse ratkaisua, mikä väsyttää
koiraasi henkisesti sekä on nopea tapa opettaa koirallesi itsenäistä käytöksen tarjoamista. Näin opettamalla koirasi ketjuttaa eli yhdistää harjoituksen eri vaiheet eli käskystä etsii hajun ja ilmaisee sen sinulle menemällä hajun viereen määrättyyn asentoon, esimerkiksi istumaan tai maahan.
ILMAISU ASENNON OPETTAMINEN
Kun koirasi on ehdollistettu naksuttimeen, niin lähdetään hakemaan ilmaisuasentoa eli sitä asentoa, millä koirasi kertoo sinulle missä haju on sitten jatkossa myöhemmässä opetusvaiheessa. Tässä vaiheessa sinun tulee päättää, minkä asennon haluat koirallesi opettaa. Tämä asento tulee jatkossa olemaan sinulle merkki hajun löytymisestä. Ilmaisuasento EI SAA vaihtua, vaan asento pysyy toistuvasti samana. Suosittelen valitsemaan sellaisen asennon, jota koirasi tarjoaa luonnostaan helpoiten. Eli istuva (tai maassa makaava tai seisova) koira = haju on koiran vieressä. Ole paikoillaan liikkumatta toisessa kädessäsi naksutin ja toisessa kasa palkkaa. Heti, kun koirasi vahingossa menee haluttuun asentoon – heti naksahdus ja nopea palkinto. Älä ohjaa koirasi toimintaa mitenkään liikkumalla tai käskyllä, vaan odota, että koirasi ilman mitään vihjettä tarjoaa vahingossa halutun asennon. Koirasi mentyä haluttuun asentoon ja kun olet naksauttanut ja antanut palkan, voit sen verran liikkua, että koirasi nousee ylös ja sitten pysähtyä ja odottaa taas, että koirasi tarjoaa halutun asennon itse.
Miksi ilmaisuasentoa ei käskytetä?
Koska haluamme, että koira yhdistää istumisen opetettavaan hajuun eikä käskyyn. Eli löydetty haju on koiralle niin sanotusti vihje mennä haluttuun asentoon hajun viereen, jolloin koiran itsenäinen työskentely on mahdollista. Mikäli käskytämme toistuvasti asennon koiralle, ei koira pysty mitenkään yhdistämään löytämäänsä hajua halutun asennon kanssa, vaan tällöin joudumme joka kerta hajun löydyttyä käskyttämään koiraa erikseen haluttuun asentoon. Tämän vuoksi emme anna asennolle mitään vihjettä käsillä, muutoin liikkumalla tai käskyllä.
HAJUPURKKI HARJOITUKSIIN
Katso, että sinulla on purkki, minkä kanteen saat tehtyä reikiä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi muovinen eväsrasia tai metallinen maustesirotin, myös esimerkiksi pilttipurkkia voi käyttää, mutta lasinen purkki ei ole paras mahdollinen, mikäli koirasi mielellään kaataa lattialla olevia esineitä. Kannellinen purkki on varsinkin alkuharjoituksessa turvallisin ratkaisu, ettei koira pääse hajuun käsiksi ja kaatuessaan haju ole pitkin lattioita. Hajupurkkiin voit laittaa esimerkiksi tietyn sienen, mikäli haluat opettaa koiran tietylle sienilajikkeelle, jotakin maustetta (ei mielellään jauhetta, koska kaatuessaan jauhe tulee
kannen koloista läpi), avaimen (sama avain) tai jotakin muuta mitä haluat koirallesi opettaa. Koira oppii yhden hajun per yksi käskysana. Ensin opetetaan yksi haju kunnolla alusta loppuun, tämän jälkeen kyseisen hajun erottaminen häiriöhajujen joukosta ja tämän onnistuessa aloitetaan halutessaan alusta uudella hajulla ja uudella käskyllä (jos haluaa opettaa useita etsittäviä hajuja).
HUOM! Tärkeää on, ettet koske itse hajuun, mikä on purkissa eli purkissa olisi mahdollisimman vähän sinun hajua häiritsemässä varsinaista hajua.
1. Hajupurkkiin katsominen:
Sinulla on naksutin ja palkat valmiina. Olet päättänyt yhden hajun, mitä haluat opettaa ja sinulla on hajun lähde, esimerkiksi kanttarelli sieni, purkissa valmiina ja kansi hyvin kiinni. Aluksi hajupurkin kannattaa olla toisessa kädessäsi, jotta koirasi ei pääse kaatamaan tai puremaan purkkia. Toisessa kädessäsi on siis naksutin, toisessa kädessäsi on hajupurkki ja palkat lähelläsi, jotta saat nopeasti naksautuksen perään annettua palkan koirallesi. Heti kun koirasi vilkaisee purkin suuntaan – naksahdus ja nopea palkinto. Anna palkinto aina purkin päältä, jotta syödessään namia ehdollistaa myös tällä tavalla itse hajuun. Taas odota mitään sanomatta, että koirasi itse tarjoaa tämän uudelleen. Tee tätä vaihetta 5-10 toistoa, jotta koirasi selkeästi nopeammin uudelleen vilkaisee purkin suuntaan tai koirasi siirtyy
seuraavaan vaiheeseen eli purkin koskemiseen.
2. Hajupurkkiin koskeminen:
Koirasi vilkaisee hajupurkkia – ei naksauteta eikä palkata, vaan odotetaan, että koira ottaa askeleen purkkia kohden (jotkut saattavat suoraan mennä haistamaan purkkia) ja tällöin nopea naksautus ja palkkio. Huomioi, että naksautuksen tulee ajoittua siihen hetkeen, kun koirasi kuono on purkissa eli koirasi koskee kantta kuonollaan. Koirasi tajutessa mitä sen tulee tehdä, niin voit hieman vaikeuttaa harjoitusta. Mikäli koirasi vain hipaisee kiireellä purkin kantta tai kosketus ei ole selkeä, niin älä naksauta äläkä anna palkkaa, vaan odota, että koirasi edellistä selkeämmin koskee kuonollaan kantta. Toista tätä vaihetta niin kauan,
että koirasi menee kuonollaan koskemaan purkin kantta selkeästi toistuvasti uudelleen heti palkan saatuaan.
3. Keston lisääminen kosketukseen:
Haluamme tässä vaiheessa varmistaa, että koira todella haistaa kunnolla purkin kantta eli käyttää nenäänsä, eikä niinkään silmiään. Tässä vaiheessa koirasi koskiessa purkin kantta odota, että koirasi selkeästi pidempään (puhutaan siis noin 0,5 – 1 sekunnin kestosta) koskee kuonollaan purkin kantta, ennen kuin naksautat ja annat palkan. Pilko vaatimus (purkin kosketuksen kesto) koirallesi sopivaan aikaan eli joko 0,5 tai 1 sekunti. Tämä on hyvin lyhyt aika, eli ainoastaan tässä tulee koiralle selkeys mitä sen tulee tehdä purkin nähtyään. Huomioi, että tässä on äärettömän tärkeää, että naksautus tulee siihen hetkeen, kun koirasi NENÄ ON PURKISSA KIINNI.
4. Ilmaisun lisääminen
Tässä vaiheessa kannattaa vahvistaa ensin uudelleen itse ilmaisuasentoa. Eli ole koirasi kanssa vastakkain ja odota hiljaa ja ohjeita antamatta, että koirasi tarjoaa halutun asennon. Toista tätä niin kauan, että koirasi heti uudelleen palkan saatuaan tarjoaa halutun asennon. Tämän onnistuessa voit lisätä purkin haistamiseen ilmaisuasennon. Koirasi menee koskemaan purkin kantta – älä naksauta – odota, että koirasi myös tarjoaa halutun ilmaisuasennon ja heti naksahdus, palkkio ja kunnon kehut. Toista tätä vaihetta, jolloin koira nopeuttaa toistojen kanssa haluttuun ilmaisuasentoon menemistä. Toista tätä vaihetta niin kauan, kunnes koirasi toistuvasti purkkia haistettuaan menee haluttuun ilmaisuasentoon, eikä haistamisen ja asentoon siirtymisen välillä ole viivettä. Mikäli koirasi menee selkeän viiveen jälkeen haluttuun ilmaisuasentoon eli harjoitus on sille selkeästi liian vaikea, niin vahvista reilusti enemmän ihan pelkkää ilmaisuasentoa ennen kuin yrität tätä vaihetta uudelleen.
5. Käskyn mukaan ottaminen:
Mikäli tässä kohtaa edellisen vaiheen tekemisestä on ollut taukoa, niin vahvista edellinen vaihe ennen tähän vaiheeseen siirtymistä. Nyt liike on valmis ja voimme lisätä käskyn tälle toimintoketjulle. Käsky otetaan mukaan juuri ennen naksautusta eli koira menee haistamaan purkin ja ilmaisee sen halutulla asennolla, käskysana (videolla relli), naksautus ja nami. Tässä pitää tehdä reilusti toistoja, jotta koirasi yhdistää sanan hajuun ja ilmaisuasentoon. Tehtyäsi tarpeeksi toistoja (koirasta riippuen useita kymmeniä) voit iloisesti sanoa ensin käskysanan, koirasi menee purkille, haistaa sitä ja menee haluttuun ilmaisuasentoon. Mikäli koirasi ei lähde heti purkille sanan kuultuaan niin vahvista enemmän edellistä vaihetta, eli sano käsky vasta kun koirasi on haistanut purkkia ja mennyt haluttuun ilmaisuasentoon purkin viereen. Tätä toistetaan, kunnes koirasi reagoi heti käskyn kuullessaan.
6. Purkki maassa:
Mikäli tässä kohtaa edellisen vaiheen tekemisestä on ollut taukoa, niin vahvista edellinen vaihe ennen tähän vaiheeseen siirtymistä. Laita purkki maahan eteesi, sano iloisella äänellä käskysana ja odota, että koirasi haistaa purkin ja menee haluttuun ilmaisuasentoon purkin viereen, naksauta ja anna palkka. Anna palkka aina purkin päältä ja jotta saat koirasi poistumaan purkilta heitä toinen nami eri suuntaan, jotta saatte tehtyä uuden yrityksen. Toista tätä vaihetta niin kauan, että koirasi toistuvasti käskyn kuullessaan menee haistamaan purkkia ja tarjoaa halutun ilmaisuasennon purkin viereen.
7. Purkkiin etäisyyttä:
Mikäli tässä kohtaa edellisen vaiheen tekemisestä on ollut taukoa, niin vahvista edellinen vaihe ennen tähän vaiheeseen siirtymistä. Tässä vaiheessa otamme purkkiin hieman etäisyyttä. Laita purkki maahan noin puolen metrin päähän sinusta. Koirasi onnistuessa useita kertoja, vaihda purkin sijaintia sinusta noin puolen metrin etäisyydellä eri puolilla. Toista tätä vaihetta niin kauan, että koirasi toistuvasti käskyn kuullessaan löytää ja ilmaisee purkin (menee purkin viereen haluttuun asentoon) sen sijainnista riippumatta.
8. Lisää etäisyyttä purkkiin:
Mikäli tässä kohtaa edellisen vaiheen tekemisestä on ollut taukoa, niin vahvista edellinen vaihe ennen tähän vaiheeseen siirtymistä. Tässä vaiheessa otamme purkkiin enemmän etäisyyttä. Laita purkki maahan noin 1m-1,5m päähän sinusta. Koirasi onnistuessa useita kertoja vaihda purkin sijaintia sinusta noin 1m-1,5m etäisyydellä eri puolilla. Toista tätä vaihetta niin kauan, että koirasi toistuvasti käskyn kuullessaan löytää ja ilmaisee purkin (menee purkin viereen haluttuun asentoon) sen sijainnista riippumatta.
9. Purkki hieman piilossa:
Mikäli tässä kohtaa edellisen vaiheen tekemisestä on ollut taukoa, niin vahvista edellinen vaihe ennen tähän vaiheeseen siirtymistä. Laita purkki esimerkiksi laatikon taakse siten, että se näkyy hieman sinne suuntaan mistä koira lähtee purkkia etsimään. Anna koiralle käsky noin 1,5m päästä purkista ja kun koira löytää, haistaa ja ilmaisee halutulla asennolla purkin, naksauta ja anna palkka. Toista tätä vaihetta niin kauan, että koirasi toistuvasti löytää, haistaa ja ilmaisee purkin, vaikka purkki on eri kohteiden takana puoliksi piilossa (pahvilaatikko, kenkä, kaappi, tuoli, pöytä, oven takana).
10.Purkki täysin piilossa:
Mikäli tässä kohtaa edellisen vaiheen tekemisestä on ollut taukoa, niin vahvista edellinen vaihe ennen tähän vaiheeseen siirtymistä. Laita purkki esimerkiksi laatikon taakse siten, että se on kokonaan piilossa (koirasi ei näe purkkia). Anna koirallesi käsky noin 1,5m päästä purkista ja kun koirasi löytää, haistaa ja ilmaisee halutulla asennolla purkin, naksauta ja anna palkka. Toista tätä vaihetta niin kauan, että koirasi toistuvasti löytää, haistaa ja ilmaisee purkin, vaikka purkki on eri kohteiden takana kokonaan piilossa (pahvilaatikko, kenkä, kaappi, tuoli, pöytä, sohva, oven takana).
11. HAJU ILMAN PURKKIA
Mikäli tässä kohtaa edellisen vaiheen tekemisestä on ollut taukoa, niin vahvista edellinen vaihe ennen tähän vaiheeseen siirtymistä. Laita hajulähde (sieni, avain, mauste tai mikä sinulla on) esimerkiksi laatikon taakse ilman purkkia siten, että se on kokonaan piilossa (koirasi ei näe hajulähdettä). Anna koirallesi käsky noin 1,5m päästä hajusta ja kun koirasi löytää, haistaa ja ilmaisee halutulla asennolla hajulähteen, naksauta ja anna palkka. Toista tätä vaihetta niin kauan, että koirasi toistuvasti löytää, haistaa ja ilmaisee hajulähteen, vaikka hajulähde on eri kohteiden takana kokonaan piilossa (pahvilaatikko, kenkä, kaappi,
tuoli, pöytä, sohva, oven takana).
Ongelma: Koira yrittää ottaa hajunkohteen suuhunsa
Mikäli koirasi yrittää ottaa hajun kohteen suuhunsa, niin palaa vahvistamaan edellistä vaihetta purkin kanssa. Tämän onnistuessa voit poistaa purkin kannen, eli et suoraan laita pelkkää hajulähdettä piiloon, vaan hajulähdettä suojaamassa on vielä itse purkki ilman kantta. Tämän onnistuessa hyvin voit laittaa hajulähteen purkin viereen ja tämänkin onnistuessa jättää purkin kokonaan pois. Mikäli koirasi meinaa syödä hajulähteen tai jostain syystä et halua ottaa hajulähdettä pois purkista, niin vaihtele hajulähteen paikkaa eli hajulähde voi olla pussissa, erilaisissa purkeissa, jotta koira ei ehdollistu pelkkään purkkiin.
12. Erottelu kahdella purkilla
Tässä vaiheessa varmistamme, että koira on ymmärtänyt ja yhdistänyt hajun käskyyn. Laita aluksi hieman kauemmaksi toisistaan kaksi purkkia mistä ei näy läpi ja purkit ovat ilman kantta. Toisessa purkissa on hajulähde ja toinen purkki on tyhjä. Anna koirallesi käsky ja naksauta mikäli haistaa ja ilmaisee halutulla asennolla oikean purkin. Koirasi tehdessä muutaman kerran oikein voit vaihtaa purkkien paikkoja. Mikäli koirasi erehtyy purkista ja ilmaisee väärän purkin, tee harjoitus uudelleen, mutta mikäli edelleen erehtyy purkista niin vahvista enemmän yhdellä purkilla ennen kuin uudelleen lisäät toisen purkin häiriöksi. Muista myös, että erottelu on koiralle rankkaa, eli älä tee liikaa toistoja kerralla, koska koira saattaa väsyessään myös alkaa ilmaisemaan väärää purkkia.
13. Erottelu kolmella purkilla
Mikäli edellinen vaihe sujuu hyvin voit lisätä mukaan kolmannen purkin eli toisen hajuttoman purkin. Mikäli koirasi erehtyy purkista ja ilmaisee väärän purkin, tee harjoitus uudelleen, mutta mikäli edelleen erehtyy purkista niin vahvista enemmän kahdella purkilla ennen kuin uudelleen lisäät toisen purkin häiriöksi. Muista myös, että erottelu on koiralle rankkaa, eli älä tee liikaa toistoja kerralla, koska koira saattaa väsyessään myös alkaa ilmaisemaan väärää purkkia.