Etutassut vadilla pyöriminen

Korokkeen päällä pyöriminen

Korokkeen päällä pyöriminen on koiralta kehonhallintaa vaativa temppu. Sen takia tämä sopii opetettavaksi koiralle, niin kehonhallintaa, kuin temppua ajatellen. Lisäksi tämä temppu sopii niin koiran aktivointiin, kuin esimerkiksi näyttäväksi tempuksi koiratanssiin.

 

Ennen koulutuksen aloittamista:

- Tempun opettamista helpottaa, jos koiralle on opetettu ehdollinen vahviste. Kuten naksutin. Naksuttimella pääset nopeasti merkkaamaan halutun toiminnon. Naksuttimella pääset todennäköisemmin palkkaamaan koiran oikea aikaisemmin, sillä palkkauksen tulee olla erittäin nopea.

- Jos koiralle ei ole opetettu naksutinta, suosittelemme sen opettamista, ennen harjoituksien aloittamista.

- Tarvitset koiralle sopivan korokkeen kuten vadin, jos koira on isompi vateja kannattaa olla 2 päällekkäin, jotta koroke on riittävän tukeva.

- Liike kannattaa opettaa niin, että koira osaa pyörähtää kumpaankin suuntaan. Suunnille kannattaa opettaa eri vihjesanat.

- Onnistumisprosentti tulee olla 80% ennen kriteerien nostoa.

 

Vaihe 1

- Kun koira katsoo tai lähestyy koroketta, se tulee heti palkata, mikäli koiralla ei ole aikaisempaa kokemusta korokkeen päällä seisomisesta.

- Anna koiralle ehdollinen vahviste, naks ja nami heti perään läheltä vatia

 

 

 

Vaihe 2

- Kun koira nostaa, tai yrittää nostaa jommankumman etutassun korokkeelle, se tulee heti palkita siitä.

- Anna ensin ehdollinen vahviste naks ja nami heti perään.

 

 

 

 

Vaihe 3

- Koiran tulisi nyt nousta korokkeelle kummallakin etutassulla, kun koira nousee korokkeelle, naks ja nami. Heitä toinen nami hieman kauemmas korokkeesta, jotta koira pääsee nousemaan korokkeelle uudelleen.

 

 

 

 

Vaihe 4

- Liikkuminen korokkeella. Lähde houkuttelemaan kädellä tai omalla pienellä liikkeellä koiraa liikkumaan, niin että viet kättä hitaasti koiran toista lapaa kohti, pitäen käden kuitenkin vadin päällä. Kun koira takajaloilla ottaa pienenkin askeleen. naks ja nami heti perään.

- toistoja voi tehdä esim. 4-6 jonka jälkeen vapautus ja uudet toistot.

- Koiraa ei tule missään vaiheessa työntää liikkumaan omalla vartalolla, tai käsillä.

 

 

 

 

 

Vaihe 5

- Liikkeen lisääminen. Liikettä lähdetään lisäämään, kun koira osaa jo hieman liikkua korokkeen päällä. Nyt koiran tulisi liikkua noin ¼ osaa vadista, jonka jälkeen naks ja palkka.

- Toistoja voi tehdä esim. 4-6 jonka jälkeen vapautus ja uudet toistot.

 

 

 

 

 

Vaihe 6

- Liikkeen lisääminen. Nyt koiran pitäisi liikkua puolet korokkeen matkasta. Kun koira on liikkunut korokkeen puoleen väliin naks ja palkka.

- Toistoja voi tehdä esim. 4-6 jonka jälkeen vapautus ja uudet toistot.

 

 

 

 

Vaihe 7

- Kokonainen pyörähdys. Kun puolikkaan korokkeen pyöriminen sujuu, lähdetään pyörimään kokonaista koroketta. Kun koira on pyörähtänyt kokonaisen ympyrän naks ja palkka heti perään.

- Toistoja voi tehdä esim. 4-6 jonka jälkeen vapautus ja uudet toistot.

 

 

 

 

 

Vaihe 8

- Käsiliikkeen häivyttäminen.

Osa 1

- Lähde tekemään kädellä pienempää liikettä, kun koira on pyörähtänyt kokonaisen matkan, naks ja palkka.

 

osa2

- Jatka edelleen käsi liikkeen pienentämistä. Nyt voit tehdä esimerkiksi, vain pienen ranneliikkeen, tai sormella pyöräytyksen. Halutessasi voit ottaa jo vihjesanan mukaan liikkeeseen.

 

osa 3

- Ilman käsimerkkiä, nyt koiran tulisi lähteä pyörimään pelkällä suullisella vihjeellä.

- Anna koiralle ensin suullinen vihje ja anna sen hetki miettiä mitä siltä halutaan, jos koira ei kuitenkaan lähde pyörimään koroketta ympäri anna uusi suullinen vihje ja sen perään pieni käsi merkki perän. Toista tätä harjoitusta, kunnes käsimerkkiä ei enään tarvita.

 

 

 

 

 

Vaihe 9

- Matkan lisääminen. Halutessaan matkaa koiraan voi lähteä lisäämään, lisää matkaa 1 askel kerrallaan, niin kauan että tavoitematka on saavutettu.

- Muista että jokaisen askeleen kohdalla onnistumisprosentti tulee olla 80% ennen matkan kasvattamista.

- Toistoja voi olla esim. 4-6x2. Jos kummassakin sarjassa onnistumisprosentti on vähintään 80% voidaan matkaa lisätä.

 

 

 

 

Vaihe 10

- Halutessasi voit lisätä myös omaa liikettä pyörähtämällä koiran kanssa samanaikaisesti.

- Liike ilman koroketta.

 

 

 

 

Ongelmia koulutuksessa?

- Koira ei nouse korokkeen päälle?

Varmista että vaiheet 1 ja 2 on opetettu huolellisesti ja palkka tulee korokkeelta. Varmista myös, että koroke on koiralle tukeva, eikä liian liukas. Voit myös kokeilla joko matalampaa, tai korkeampaa koroketta.

- Koira ei lähde liikkumaan korokkeella?

Muista tarkkailla koirasi takajalkoja, jotta saat koiran varmasti palkattua pienestäkin takajalan liikkeestä. Varmista myös, että oma käsi pysyy korokkeen yläpuolella, jotta et vahingossa työnnä koiraa alas omalla liikkeellä. Muista pitää käden liike riittävän hitaana.