Kyljelleen kaatuminen

Vaihe 1.

Moni koira jännittää alkuvaiheessa kyljelleen menoa, joten tämä vaihe tulee opettaa pienissä osissa, namikättä tulee liikuttaa riittävän hitaasti ja koira tulee palkata, ennen kun se mahdollisesti pyrkii ylös.

- Koira makaa maassa, ohjaaja ohjaa koiraa kyljelle viemällä namikättä koiran toista lapaa tai lonkkaa kohti, jos koira jännittää kyljelleen menoa, koiraa lähdetään palkkaamaan jo pään käännöstä haluttuun suuntaan, kriteeriä nostetaan vähitellen niin, että koiraa palkataan aina kun se siirtää painoa vähän enemmän toiselle kyljelle. Tätä jatketaan niin kauan, että koira menee kyljelleen.

- Kun koira aktiivisesti tarjoaa kyljelle menoa, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

 

 

 

Vaihe 2.

- Koira seisoo, ohjaaja lähtee viemään namikättä koiran lapaa kohti. Kun koira menee kyljelleen, se palkitaan heti.

- Jos koira jännittää seisaalta kyljelleen menoa, tulee koiraa lähteä palkitsemaan pienistäkin painonsiirroista haluttuun suuntaan, samalla tavalla kuin ensimmäisessä vaiheessa.

- Kun koira tarjoaa aktiivisesti kyljelleen menoa seisaaltaan, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

 

 

 

Vaihe 3

- Keston lisääminen. Kun koira tarjoaa aktiivisesti kyljelleen menoa, voidaan kestoa lähteä lisäämään vähän kerrallaan. Keston lisääminen tulisi suunnitella etukäteen. Kestoa voi lisätä tasaisella tai epätasaisella välillä. Päätä myös etukäteen kuinka paljon kestoa haluat koiralle opettaa. Kestoa olisi hyvä lisätä vähintään 3-4sek.

- Alla esimerkit keston lisäämiseen.

- Tasaisella välillä 0,5sek- 0,5sek- 0,5sek- 0,5sek-1sek- 1-sek- 1sek- 1sek-1,5sek-1,5sek-1,5sek-1,5sek, jne.

- epätasaisella välillä. 0,5sek- 1sek- 1,5sek- 0,5sek- 1sek-1sek- 1,5sek- 2sek- 1,5sek-2sek 2sek- 3sek- 4sek- 3sek- 4sek, jne.

 

 

 

Vaihe 4.

- Vihjesanan liittäminen. Vihjesana tulee liittää kolmessa osassa. Muista tehdä riittävä määrä toistoja per vaihe. Koiran pitää heti tehdä haluttu toisto halutulla tavalla, ennen kuin se on valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen.

Mikäli uusi vaihe on koiralle liian vaikea, eli jättää esimerkiksi tehtävän kesken kuullessaan vihjesanan, palaa vahvistamaan edellistä vaihetta.

- Ensimmäinen osa. Koira on kyljellään ”bang”

 

 

 

- Toinen osa. Koira on tekemässä haluttua toimintoa, noin toiminnon puolessavälissä. Eli koira on menossa kyljelleen. ”bang”.

 

 

 

 

- Kolmas osa. Ennen toiminnan aloittamista. Eli nyt koiran tulisi mennä kyljelleen. ”Bang”.

 

 

 

 

Vaihe 5.

- Käsiavun häivyttäminen. Tässä tempussa käsiapua ei tarvitse täysin häivyttää, mutta käsiapu olisi hyvä olla loppuvaiheessa pieni ja selkeä.

- Aloita käsiavun häivyttäminen pienentämällä käsiavun liikettä vähän kerrallaan.

- Mikäli haluat täysin häivyttää käsiavun, anna koiralle ensin vihjesana ja vasta sen jälkeen käsiapu, jos koira ei heti lähde tekemään liikettä, odota hetki ennen kuin annat uutta toistoa, jotta koira saa hetken aikaa miettiä, mitä siltä haluat.

 

 

 

Vaihe 6

- Liikkeeseen saa lisää näyttävyyttä, esimerkiksi ottamalla liikettä mukaan lisäämällä matkaa.

- Myös matkaa tulee muistaa lisätä vähän kerrallaan. Matkaa kannattaa lisätä noin 0,5m kerrallaan.

 

 

 

Ongelmia koulutuksessa

- Koira ei mene kyljelleen?

Jos koira ei mene kyljelleen, siltä on todennäköisesti vaadittu liian paljon kerrallaan. On hyvin tärkeä palkata koira pienistäkin painon siirroista haluttuun suuntaan. Toinen tärkeä asia on muistaa liikuttaa namikättä tarpeeksi hitaasti, jos käsi liikkuu liian nopeasti koira ei pysy liikkeessä mukana.

- Koira ei mene seisaalta kyljelleen?

Lähde ensin viemään namikättä koiran etutassuja kohti, niin että koira ikään kuin kumartaa ja vasta sen jälkeen lähde viemään namikättä koiran lapaa kohti. palkkaa alkuun kaikki liikkeet haluttuun suuntaan, jotta koira saa itsevarmuutta liikkeeseen.

- Keston lisääminen ei onnistu?

Todennäköisesti koiralta vaaditaan liian paljon kerrallaan, tai se ei osaa luopua namista. Varmista ensin että keston lisäys on noin 0,5sek kerrallaan, jos keston lisääminen ei tästä huolimatta onnistu, tee namista luopumisharjoituksia, sillä jos koira ajattelee vain palkkaa, se ei välttämättä pysty keskittymään