Naksuttimeen ehdollistaminen

  0
  75

  NAKSUTTIMEEN EHDOLLISTAMINEN

   

   

  MIKÄ IHMEEN NAKSUTIN?
  Tarvitset tämän kurssin tehtävien suorittamiseen naksuttimen. Naksutin on kotelo, jossa on metallikieli ja nappia painettaessa metallikieli päästää naksahtavan äänen. Naksuttimia on erilaisia, joten katso itsellesi sellainen, joka on mahdollisimman helppo ja nopea käyttää. Naksuttimen tarkoitus on merkata täsmällisesti koiran tarjoama oikea käytös ja kertoa koiralle, mitä se teki oikein ja että palkkio on tulossa. Naksuttimen käyttö myös helpottaa ohjaajan toimintaa ja koiran oikea-aikaista palkitsemista, jolloin kouluttaminen on tehokkaampaa.

   

  Mikäli syystä tai toisesta et halua tai pysty naksutinta käyttämään, voit käyttää myös kuulakärkikynää, jonka päätä painettaessa kuuluu naksahdus. Kuulakärkikynä on myös vaihtoehto niille koirille, jotka säikkyvät naksuttimesta kuuluvaa ääntä.

   

  Tässä vaiheessa saatat miettiä, miksi sinun pitäisi hankkia erillinen väline ääntä varten, miksi et voisi esimerkiksi vain naksauttaa kielellä? Vastaus on yksinkertainen – olet vain huomattavasti nopeampi erillisen naksuttimen kanssa. Mikäli olet tehnyt erilaisia harjoituksia jo pitkään ja ajoituksesi on todella täsmällinen, niin voit hyvin myös itse keksiä merkkiäänen. Itse tuotettu merkkiääni voi olla esimerkiksi kielen naksautus tai nopea ”Jes” sana. Nämä tulee kuitenkin samalla tavalla ehdollistaa palkkioon, kuten naksutinkin.

   

  NAKSUTTIMEEN EHDOLLISTAMINEN:
  Ehdollistamisesta on myös video, jossa näytetään, kuinka tämä käytännössä tapahtuu. Ehdollista koirasi ensin naksuttimen äänen merkitykseen. Koira ei tässä vaiheessa vielä ymmärrä, mitä naksahtava ääni tarkoittaa, joten kerromme koiralle äänen tarkoittavan tulevaa palkkiota ehdollistamisen kautta.

   

  Pilko valmiiksi herkkuja 5 kasaan siten, että kasoja on viisi ja jokaisessa kasassa 10 herkkua. Herkut jaetaan kasoiksi siksi, että jokaisen kasan jälkeen pidät muutaman minuutin taukoa ja tauon aikana et vaadi koiralta mitään – annat sen vain olla. Mikäli koira tulee tauon aikana kerjäämään huomioita sinulta, älä edes anna katsetta koiraasi. Tällä tavalla toimimalla koira alkaa hetken päästä touhuamaan omia juttujaan ja tauko saa halutun merkityksen ja hyödyn koiran oppimisen kannalta.

   

  Nyt sinulla on kasat valmiina ja tiedät miksi kasat on tehty. Aloitetaan sitten harjoittelu. Anna koiralle herkku ja täsmälleen samalla hetkellä, kun herkku on koiran huulilla, paina naksuttimen nappia kerran. Koiralle ei anneta mitään käskyjä tässä vaiheessa, eikä sen tarvitse tehdä vielä mitään muuta, kuin olla ja odottaa seuraavaa palkkiota ja naksautusta. Silläkään ei ole varsinaista merkitystä, missä asennossa koirasi on herkkuja saadessaan.

   

  Ainoa ehdollistamisen tavoite on, että koira kuulee naksahtavan äänen joka kerta, kun saa herkun. Toista tätä 10 kertaa – tauko – 10 kertaa – tauko jne. kunnes kaikki 5 kasaa on mennyt.