Namietsintä virikkeenä

Harjoituksen tarkoitus on, että koiralle piilotetaan sisätilaan ruokaa ja koiralle annetaan lupa etsiä. Koira voi alkuun nähdä kun ohjaaja käy piilottamassa nameja. Vaikeutta harjoitukseen saa, jos koira ei nää mihin ruoka piilotetaan tai ruoka piilotetaan maton reunan alle, eri korkuisille tasoille, kaapin alle (koira tassulla vähintään saa namin), syvempään laatikkoon mihin koira ylettyy tai, että koiran tulee kaataa laatikko saadakseen namin sieltä, koiran oman pedin alle/sisään tms.

 

NAMIETSINTÄ   HELPPO

-Laita koira odottamaan samaan tilaan tai eri huoneeseen

-Ota sopiva määrä ruokaa ja lähde piilottamaan niitä sisätilaan

-Alueen ei kannata alkuun olla kovin iso, vaan kannattaa harjoitusten myötä kasvattaa aluetta

-Alkuun on hyvä piilottaa ruuat helppoihin paikkoihin esim. pöytien ja tuolien alle, matolle, huoneen nurkkiin, kulmien taakse jne..

-Kun olet piilottanut, käy vapauttamassa koira ja anna lupa etsiä

-Voit helpottaa harjoitusta kannustamalla koiraa ja näyttämällä suuntaa antavasti missä nameja voisi olla.

-Koiran koosta riippuen voidaan harjoitusta vaikeuttaa laittamalla ruokaa esim. maton kulman alle, hyllylevyn päälle, tuolin päälle, sohvalle, ämpäriin jne..

 

 

 

Namietsintä 2

Tätä harjoitusta kannattaa kokeilla kun sisätilassa onnistuu namietsintä myös haastavemmista piiloista. Ulkona on tärkeää katsoa, että alussa etsintä on mahdollisimman häiriöttömässä paikassa ja että alue on tarpeeksi pieni. Ulkona namietsintä on todella väsyttävää koiralle, sillä maasto on vaikeampi kuin sisällä ja lisäksi hajuja on paljon enemmän, jotka voivat tehdä harjoituksesta haasteellisen.

Voit aloittaa esim. omalta pihalta tai hiekkatien varresta ja siirtyä tästä esim. niitylle tai metsään. Kannattaa hyödyntää ulkoetsinnässä myös vuodenaikoja, eli syksyllä voit piilotella nameja lehtien alle, talvella lumeen, keväällä ja kesällä taas hyödyntää oksia, lehtiä ja ruohoa.

-Jätä koira syrjemmälle odottamaan tai mahdollisesti sisätilaan.

-Piilota ruokaa hyödyntäen maastoa

-Vapauta koira ja anna lupa etsiä

-Helpota tarvittaessa näyttämällä suuntaa antavasti missä nami voisi olla

-Vaikeuta harjoitusta laittamalla ruokaa isommalle ja haasteellisemmalle alueelle

 

Vinkki! Voit antaa koiran aamu/päivä/iltaruuan myös ulkona, jolloin koira joutuu etsimään ruokaansa.

Loistavaa & helppoa virikkeistämistä!