Noutoesineen pitäminen edessä ja sivulla
Noutoesineen pitäminen:
Noutoesinettä pitäessä koira on joko perusasennossa ohjaajan vieressä, tai istuu ohjaajan edessä. Ohjaaja ilmoittaa
kumpaa menettelyä käyttää. Jos koira suorittaa liikkeen ohjaajan edessä, ohjaaja siirtyy koiran eteen. Liikkeessä käytetään joko ohjaajan omaa, tai järjestäjän varaamaa puista noutoesinettä. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”liike alkaa” ja ojentaa tämän jälkeen ohjaajalle noutoesineen. Ohjaaja antaa noutoesineen koiralle liikkeen ohjaajan käskystä. Koiran tulee pitää kapulaa suussa noin 5 sekuntia. Liikkeenohjaaja sanoo ”käsky” jonka jälkeen ohjaaja saa käskeä koiran irrottamaan otteen noutoesineestä. Liike loppuu, kun
liikkeenohjaaja ilmoittaa ”liike päättyy” Koiran ei tarvitse siirtyä perusasentoon.
Mikäli koira pudottaa noutoesineen, ohjaajan tulee se nostaa ja luovuttaa liikkeenohjaajalle. Liikkeenohjaaja ilmoittaa ”liike päättyy” Arvosanaan vaikuttaa koiran halukkuus tarttua noutoesineeseen. Arvosana alenee, mikäli koira tarttuu esineeseen ennen käskyä, koira pudottaa noutoesineen ennen käskyä, vaihtaa asentoa, pureskelee, tai leikkii noutoesineellä. Arvosana alenee myös, jos koira ei heti käskystä luovuta noutoesinettä, tai jos koira poistuu noutoesineen saatuaan paikalta, mutta saadaan yhdellä käskyllä noutoesineen kanssa palaamaan perusasentoon.
Liike hylätään, jos koira ei tule luokse. Liike hylätään myös, jos koira ei suostu ottamaan esinettä toisellakaan käskyllä, tai luovuta noutoesinettä toisellakaan käskyllä.
Millainen noutoesine:
- Koetilanteessa noutoesine on sorvattu tai laipallinen, paino saa olla enintään 450g
- Harjoituksissa voi opetella millä tahansa noutoesineellä. Monelle koiralle, jotka eivät mielellään ota leluja tai muita esineitä suuhun pienempi ja kevyempi noutoesine on alkuun helpompi ottaa suuhun. Tunnistuskapula on myös hyvä alkuopetukseen. Jos taas koira mielellään pureskelee keppejä, tai muuta, kannatta kapulan olla sorvattu.
Hyvä muistaa ennen harjoituksia
- Muista edetä suunnitelmallisesti, jos lähdetään hyppimään koulutusvaiheiden yli, tulee mukaan helposti ylimääräisiä käytöksiä.
- Onnistumisprosentti tulee olla 80 ennen uuteen vaiheeseen siirtymistä.
- Koskemisesta tulee nostaa kriteeriä mahdollisimman nopeasti, jotta koira ei vakioi koskemista, vaan pyrkii mahdollisimman nopeasti ottamaan noutoesineen suuhun.
- Kun ollaan siinä vaiheessa, että koiran tulee ottaa noutoesine suuhun, se tulee palkata hyvästä otteesta kapulaan, ei irrotuksesta, tästä syystä naksuttimen, tai jonkun muun ehdollisen vahvisteen käyttö kannattaa, jotta pääset merkkaamaan otteen.
- Koira ei kuitenkaan saa pureskella, pyöritellä tai leikkiä kapulalla.
- Koulutuksen voi halutessaan aloittaa myös vaiheesta 4
- Harjoituksia kannattaa tehdä myös liikkuroituna.
Harjoituksia noutoesineen pitämiseen:
Vaihe 1.
Noutoesine on maassa, kun koira lähestyy noutoesinettä, se palkitaan. Voi olla, että koiraa pitää lähteä palkkaamaan jo pelkästä
katsomisesta esinettä kohti. tällöin koira tulee palkata läheltä esinettä
Vaihe 2.
Noutoesine on maassa, kun koira koskee kuonolla esinettä, se palkitaan siitä.
Vaihe 3.
Noutoesine on maassa, kun koira koskee suulla, tai yrittää ottaa suuhun esineen, se palkitaan
Vaihe 4.
Noutoesine on ohjaajan kädessä. Nyt riittää, että koira alkuun muutaman kerran kuonolla taas koskee esineeseen, koira palkitaan jokaisesta kosketuksesta.
Vaihe 5.
Noutoesine on ohjaajan kädessä, koiran tulisi nyt yrittää ottaa noutoesine suuhun. Kun koira koskee suulla, tai pyrkii ottamaan esinettä
suuhun, se palkitaan.
Vaihe 6.
Keston lisääminen. Kestoa lähdetään lisäämään hetki kerrallaan, tämä tulee aloittaa alle sekunnilla. kestoa lisätään, kun onnistumisprosentti edellisellä kestolla on 80.
Vaihe 7.
Kun noutoesineen pidossa on kestoa, ohjaajan tulee päästää kapulasta irti. Tämä tulee tehdä myös useammassa osassa, esim. 2sek-3sek-
2sek-4sek.
Vaihe 8.
Häiriön lisääminen. Häiriötä lisätään asteittain:
- Heiluvat kädet kapulan vieressä
- Pään silittäminen ja rapsuttelu
- höpöhöpö sanoja. Koira ei saa päästää irti kapulasta kuin irti käskyllä.
Noutoesineen pitäminen koira on perusasennossa ohjaajan vasemmalla sivulla
- Liike alkaa
- Liikkeen ohjaaja antaa ohjaajalle kapulan
- Liikkeen ohjaaja antaa ohjaajalle luvan antaa kapulan koiralle.
- Liikkeen ohjaaja antaa ohjaajalle luvan ottaa koiralta kapulan
- Liike päättyy
Noutoesineen pitäminen ohjaaja on koiran edessä.
- Ohjaaja menee koiran eteen.
- Liike alkaa
- Liikkeen ohjaaja antaa ohjaajalle kapulan
- Liikkeen ohjaaja antaa ohjaajalle luvan antaa kapulan koiralle.
- Liikkeen ohjaaja antaa ohjaajalle luvan ottaa koiralta kapulan.
- Liike päättyy
ONGELMIA KOULUTUKSESSA
- Koira ei millään halua ottaa noutoesinettä suuhun.
Voit kokeilla vaihtaa pienempään kapulaan, tai jos koira ei muutenkaan kanna mielellään leluja tai muitakaan esineitä suussa, kannattaa kokeilla jollain täysin erilaisella esineellä innostamista. Esim. jos koira innostuu leikkimään sukalla, saa sieltä pidon napattua ja lähteä pikkuhiljaa yleistämään kapulan pitoon.
- Koira pureskelee noutoesinettä.
Onko kestoa lisätty liian nopeasti? Tai vahingossa palkattu pureskelusta? Laske kriteeriä siihen, että koira saa juuri otteen kapulasta ja palkkaus.
- Keston lisääminen ei onnistu.
Kriteerin nostaminen on aina hieman haastavaa, sen takia on tärkeää, että ei jää liian pitkäksi aikaan samaan kriteeriin. Ja että kriteerin nostot ovat tarpeeksi pieniä. Voi olla, että Koiraa on palkattu irrottamisesta, Varmista että koiralle on merkattu ja opetettu että palkka tulee pidosta.
- Kontaktin rakentaminen
- Perusasento harjoitukset kohteella
- Seuraaminen ilman kohdetta
- Suoraan sivulletulo houkuttelulla
- Seuraaminen imuttamalla (houkuttelulla)
- Houkuttelulla kiertäen sivulletulo
- 1min paikallamakuu Alo
- Liikkeestä maahanmeno
- Noutoesineen pito edessä ja sivulla
- Kaukokäskyjen opetus
- Hypyn opettaminen
- Treenaus kohti koevalmiutta
- Palaa päävalikkoon